Kako da se riješite konzumiranja cigareta

Spread the love

Ukoliko ste odlučili da ostavite pušenje,postoje dvije vježbe disanja koje će vam pomoći da se riješite ove loše navike što prije. Stoga, sljedeći put kada budete osjetili želju da zapalite cigaretu, uradite jednu od ove dvije jednostavne vježbe disanja, i potreba za cigarom će nestati, navode stručnjaci.

Duže vrijeme
Prva vježba – Kada osjetite jaku želju za cigaretom, izađite na svjež zrak. Uspravite se i opustite se. Duboko udahnite punim plućima i zadržite dah 3-5 sekundi. Zatim polako izdahnite. Na kraju izdaha zadržite opet dah na isto vrijeme (3-5 sekundi).

Ovu vježbu ponavljajte 10 puta. Poslije ponovljenih vježbi, osjetit ćete laku vrtoglavicu, ali to ne mora da vas brine, jer je to znak da se mozak zasitio kisikom. Kao rezultat, želja za pušenjem nestaje na duže vrijeme.

Druga vježba – Kod druge vježbe važno je sporo udisati zrak kroz nos i malo brže ga izdisati. Ako sebe poistovijetite s parnom lokomotivom, onda ova vježba neće biti samo efikasna, već i zabavna. Vježbu počnite raditi polako i postepeno pojačavajte tempo.

Dobar rezultat
U jednom ciklusu uradite po 30 udaha i izdaha, a poslije svakog ciklusa odmorite se minutu. Da biste dobili dobar rezultat, vježbu provodite u 5-6 ciklusa. Kad radite ove jednostavne vježbe, pluća dobivaju potrebnu količinu kisika.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS