Šta vas očekuje na ovogodišnjem izdanju “Mostarske liske”

Spread the love

Narodno pozorište u Mostaru organizuje 18. po redu izdanje međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”. Posjetioci će imati priliku uživati u komedijama iz BiH, Hrvatske i Srbije, te koncertu kojim će festival biti zatvoren.

Festival će biti otvoren u četvrtak, 23. septembra, premijernom izvedbom predstave “Heroj nacije” autora Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca, nastala u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru.

U petak, 24. septembra, na rasporedu je komedija “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Naredne večeri, 25. septembra, nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar sa predstavom “Ja od jutra nisam stao” autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića.

Nedjelja, 26. septembra, rezervisana je za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu “Pozorište za početnike” autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka.

U ponedjeljak, 27. septembra, u NPM stiže ansambl pozorišta Planet Art Zagreb, a predstavit će se sa komedijom “Ritina škola” autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca.

Zatim, u utorak, 28. septembra, slijedi izvedba predstave “Sakati Bili sa Inišmana” autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Posljednje večeri takmičarskog dijela festivala, srijeda 29. septembra, stižu nam gosti iz Srbije, tačnije Kruševačko pozorište, sa predstavom “Čekajući Godoa” autora Samuel Becketta, u režiji Vladimira Popadića.

Zatvaranje festivala bit će upriličeno u četvrtak, 30. septembra, svečanom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom bosanskohercegovačkog sevdah benda Divanhana u čast nagrađenih.

Sve predstave i koncert bit će održani na Velikoj sceni NPM-a sa početkom u 20 sati uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog štaba FBiH koje su na snazi.

Stručni žiri ovogodišnjeg izdanja festivala radit će u sastavu: predsjednik žirija Almir Imširević, dramski pisac, te članovi Marko Misirača, režiser i Velimir Njirić, glumac i režiser.

Osim glavnog, u okviru festivala publiku očekuje preko 15 dodatnih sadržaja u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i brojni drugi sadržaji.

Ulaznice za festival su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Cijena ulaznice iznosi 10 KM, a dostupni su i paketi po cijeni od 50 KM koji podrazumijevaju ulaz na sve predstave festivala te koncert. Napominjemo, u skladu sa epidemiološkim mjerama, broj posjetioca je ograničen. Vlasnicima godišnjih karata omogućen je besplatan ulaz na sve predstave festivala i koncert uz obaveznu prethodnu najavu dolaska.

Također, dostupne su godišnje ulaznice za tek otvorenu sezonu 2021./2022. koje podrazumijevaju ulaz na sve premijere nastale u produkciji NPM-a, za sva reprizna izvođenja nastala u produkciji NPM-a, te za predstojeći 18. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS