Snažna solarna oluja mogla bi izazvati internetsku apokalipsu

Spread the love

Naučnici već desetljećima znaju da bi ekstremna solarna oluja ili izbacivanje koronalne mase moglo oštetiti električne mreže i potencijalno uzrokovati dugotrajni nestanak struje.

Posljedice bi se osjećale posvuda
Posljedice bi se osjećale posvuda, od globalnih opskrbnih lanaca i transporta do pristupa internetu i GPS-a. Dosad je manje ispitivan specifičan utjecaj takve solarne emisije na internetsku infrastrukturu. Novo istraživanje pokazuje da bi kvarovi mogli biti katastrofalni, osobito za podmorske kablove koji podupiru globalni internet, piše Wired.

Na konferenciji za komunikaciju SIGCOMM 2021. prije desetak dana Sangetha Abdu Jyothi s Kalifornijskog univerziteta u Irvineu predstavila je “Solarne oluje: Planiranje internetske apokalipse”, ispitivanje štete koju bi brzopokretni oblak magnetiziranih solarnih čestica mogao nanijeti globalnom internetu.

Istraživanje ukazuje na dodatnu nijansu solarne oluje koja izaziva zamračenje, scenarij u kojem se, čak i ako se struja vrati za nekoliko sati ili dana, nastavljaju masovni prekidi interneta.

Ima i dobrih vijesti
Ima i dobrih vijesti. Abdu Jyothi otkrila je da bi lokalna i regionalna internetska infrastruktura bila pod niskim rizikom od oštećenja čak i u velikoj solarnoj oluji, jer na sama optička vlakna ne utječu geomagnetski inducirane struje. Kratki rasponi kabela također su dobro uzemljeni. No, za dugačke podmorske kabele koji povezuju kontinente rizik je mnogo veći. Solarna oluja, koja je već prekinula niz ovih kabela diljem svijeta, mogla bi uzrokovati velik gubitak povezivosti isključivanjem cijelih zemalja od izvora, ostavljajući lokalnu infrastrukturu netaknutom.

– Ono što me zaista potaklo na razmišljanje o ovome je to što smo u pandemiji vidjeli koliko je svijet nepripremljen. Nije bilo protokola za učinkovito rješavanje problema, a isto je i s otpornošću interneta. Naša infrastruktura nije pripremljena za veliki solarni događaj. Imamo vrlo ograničeno razumijevanje o tome kolika bi bila šteta – rekla je Abdu Jyothi za Wired.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS