Pametni ležeći policajci (Video)

Spread the love

Kažnjavaju samo one koji voze prebrzo

Klasični “ležeći policajci“ bi mogli uskoro otići u povijest, bar kad su u pitanju bogate europske zemlje.

Klasični uspornici su jednaki za sve, i one koji voze brzo i one koji se vuku po cesti. Jedina razlika je u tome što proporcionalno brzini trpi konstrukcija podvozja. Međutim postoje i neka daleko rafiniranija rješenja.

Među njih spadaju i uspornici koji reagiraju samo na one koji voze prebrzo.

Nakon što nadzorna kamera snimi prebrzog vozača aktivira se uspornik i spušta nekoliko centimetara kako bi formirao maleni rubnjak – dovoljno da ga vozač i putnici u vozilu itekako osjete.

Ako pak vozač vozi propisanom brzinom cesta ostaje ravna, komfor u vožnji nije narušen, a ni ovjes nije izložen udarcima.

Njemački grad Hanau instalirao je nove uspornike prometa, a otprije su već postavljeni u nekim švedskim gradovima (Karlstadt, Uppsala, Malmö…), na Islandu i u Norveškoj, izvještava HAK Revija.

Poznati su i rezultati. U Torslandi u Švedskoj sustav je aktiviran početkom juna 2020. godine.

U septembru iste godine uspornik je aktiviralo 7.5 % vozača u smjeru juga, a samo 4.5% u smjeru sjevera. Već u decembru udio vozila koja su aktivirala uspornik bio je tek 5% u jednom i 4% u drugom smjeru, čime je potvrđena opravdanost instalacije ovakvog sustava.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS