Main Menu

Soda bikarbona: Svestrana i s puno primjena

Natrijev-bikarbonat ili popularno soda bikarbona svestrana je tvar koja u domaćinstvu ima gotovo nebrojeno primjena: od čišćenja doma i osvježavanja odjeće do održavanja bazena i pripreme roštilja. Lista kulinarske primjene sode bikarbone je iznenađujuće duga, a najpoznatija je upotreba uz prašak za pecivo ili kao njegova zamjena.

Soda bikarbona, naime, može zamijeniti prašak u pripremi peciva tako da jedna kašičica sode mijenja dvije kašičice praška za pecivo. Slično, soda bikarbona mijenja prašak za pecivo i u pripremi kolača od prhkog tijesta. Također, može zamijeniti kvasac tako da se pomiješa s limunskom kiselinom u jednakim omjerima, što uz dodatak brašna daje tijesto koje se brzo diže. Beskvasni kruh pripremljen sa sodom bikarbonom popularan je u Velikoj Britaniji, gdje ga nazivaju soda bread. Uz sodu bikarbonu su i palačinke prozračne, a sličan učinak moguće je postići kod pripreme omleta ako na tri jaja dodate pola čajne kašičice sode bikarbone.

Pomoću sode možete očistiti voće i povrće od svih nečistoća. Jednostavno uronite plodove u zdjelu s hladnom vodom kojoj ste dodali dvije-tri kašike sode bikarbone te nakon desetak minuta isperite voće i povrće. Soda bikarbona je korisna i ukoliko uživate u mahunarkama, ali želite izbjeći napuhavanje i plinove koje konzumacija ovog povrća nosi sa sobom. Da biste mahunarke lakše svarili, dok se kuhaju, dodajte im prstohvat sode bikarbone.

Prstohvat sode bikarbone bit će vam od koristi ako želite smanjiti kiselost nekih jela, poput umaka od paradajza ili ako ste dodali previše octa salati. Pripremate li meso na roštilju, kako bi ga omekšala i osigurala njegovu lakšu probavljivost, natrljajte ga sodom bikarbonom.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *