Main Menu

Izraelski istraživači tvrde da su zlatne ribice naučile “voziti” igračku automobil

Izraelski istraživači su navodno uspjeli naučiti zlatne ribice da “voze” igračku automobil.

Istraživači s Univerziteta Ben Gurion kostili su tehnologiju koja prepoznaje pokret, uključujući kameru. Trenirali su ribe da dođu do cilja uz pomoć minijaturnog automobila, a kao “motivaciju” su koristili hranu. Na vrhu automobila bio je postavljen mali akvarij.

Kako prenosi NBC News, kada bi kamera prepoznala da riba pliva blizu određene strane akvarija, poslala bi signal jednom od točkova automobila. Istraživanje je objavljeno u magazinu Behavioral Brain Research Journal. Učestvovalo je šest zlatnih ribica: jedna ženka, tri mužjaka i dvije neutvrđenog spola. Prošle su kroz program koji je uključivao 10 “časova vožnje”.

“Na ovaj način smo proučavali navigacijske sposobnosti riba u kopnenom okruženju, iako su se one nalazile u akvariju. Iako im je u početku bilo teško, uspjele su prevazići sve prepreke koje smo im stavljali na put i doći do cilja”, kazali su.

Profesor Ronen Segev je podsjetio na filogenetsko stablo evolucije i naveo da su su se ribe i ljudi nalazili “na istoj grani” prije 450 miliona godina.

“Ribe nisu primitivne životinje nego su se razvile u potpuno drugačijem okruženju od našeg. Ovo istraživanje je značajno jer smo dokazali da su one itekako pametne”, kazao je.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *