Main Menu

Na današnji dan prije 80 godina rođen Muhamed Ali: Najveći od najvećih

Na današnji dan 1942. godine u Luizvilu, pod imenom Kasijus Klej (Cassius Clay), rođen Muhamed Ali (Muhammad), najveći bokser svih vremena.

Olimpijski šampion
Kao dijete je spoznao da biti “crnac” u tada još uvijek segregacijskoj Americi nije nimalo lako. No, Ali je imao urođen pobjednički duh, koji ga je uvijek gurao dalje i koji ga je tjerao da se bori za više, čak i kada nije bilo mjesta optimizmu.

U sirotinjskim dijelovima SAD, nije se mogao nadati formalnom dobrom obrazovanju. Postao je bokser i počeo trenirati sa samo 12 godina.

Na Olimpijskim igrama 1960. godine postao je šampion. Tri puta je osvajao titulu prvaka teške kategorije i branio je u devet navrata.

Njegovu karijeru obilježile su legendarne borbe s Džoom Frejzerom (Joe Frazier), od kojeg je doživio jedan od rijetkih poraza. Međutim, Ali mu se kasnije odužio i dobio priliku za napad na titulu protiv Džordža Formana (George Forman), protiv kojeg je u čuvenoj „grmljavini u džungli“ osvojio svoju drugu titulu. Treći put titulu je osvojio protiv Liona Spinksa (Leon Spinks).

Teška bolest
Boksersku karijeru je zaključio 1981. godine bilansom od 56 pobjeda i tri poraza, a stigle su godine kada se potpuno morao posvetiti sebi. Tri godine nakon što je ostavio boks objavio je da boluje od Parkinsonove bolesti. I pored toga borio se i ostao aktivan u javnom životu.

Tri godine prije smrti Ali je podvrgnut operaciji spinalne stenoze, stanju koje je uzrokovalo sužavanje kičme, što mu je ograničilo pokretljivost i sposobnost komunikacije.

Tog 3. juna 2016. godine svi su se nadali još jednoj pobjedi, ali ovog puta protivnik je bio jači. Teška bolest ga je nadvladala i „Kralj boksa“ je otišao. Na posljednji počinak ispratile su ga desetine hiljada ljudi.

Prema američkom časopisu Sports Illustrated, Ali je najbolji sportista 20. stoljeća, a prema BBC-u sportska ličnost stoljeća.

Promjena vjere
Ali je privukao pažnju i time što je odbacio svoje ime i prihvatio islam.

Na njegovu odluku mnogo utjecaja imao je Malkolm Iks (Malcom X), koji je u to vrijeme pripadao „Naciji Islama“ koja je počela da širi utjecaj u Americi. I već je preduboko bio u politici, koja ga je koštala izgubljenih pet godina karijere.

Vrhovni američki sud je donio odluku da mu se oduzmu sva priznanja i nagrade jer je odbio poziv za regrutaciju u američku vojsku i odlazak u rat u Vijetnamu.

Muhamed Ali: Ikona boksa






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *