Main Menu

Na današnji dan 27. oktobar

U New Yorku je 1858. rođen Theodore Roosevelt, predsjednik SAD-a od 1901. do 1909, čija je politika stvorila svjetsku silu od izolacionističke Amerike. Proveo je plan za izgradnju Panamskog kanala, a posredovao je da se obustavi rusko-japanski rat 1906.

 1. Rođen engleski istraživač James Cook, poznat kao Kapetan Cook, jedan od najvećih moreplovaca u historiji. Na osnovu svojih istraživanja napravio je mape Australije, Novog Zelanda i Havajskih ostrva, a 1893. objavljen je njegov dnevnik sa mnogobrojnih putovanja. Ubili su ga 1779. domoroci na Havajima.

Rođen italijanski muzičar

 1. Rođen italijanski muzičar Niccolò Paganini, virtuoz na violini i kompozitor.
 2. Velika Britanija je anektirala dijamantska polja u Kimberleyju u Južnoj Africi.
 3. Pod pritiskom fašističkog pokreta Benita Mussolinija italijanska vlada podnijela ostavku.
 4. Zemljotres pogodio Banju Luku, jačine 6 stepeni po Richterovoj skali. Poginulo je 15 građana, a 1.117 je povrijeđeno. Pričinjena velika materijalna šteta.
 5. Sovjetska republika Turkmenistan proglasila nezavisnost od SSSR-a.
 6. U prisustvu diplomatskog kora i brojnih novinara, u palati UN-a u New Yorku listu Oslobođenje uručena je Nagrada za međunarodno dostignuće u 1993. koju dodjeljuje INTERPRES, novinarska agencija trećeg svijeta. U obrazloženju ovog priznanja navodi se da su se novinari i ostalo osoblje ovog lista oduprli nastojanjima da budu podijeljeni po nacionalnoj pripadnosti i da Oslobođenje odslikava napore građana Sarajeva da se ne povinuju pritiscima i etničkoj mržnji.
 7. Gerhard Schröder, lider SPD-a, preuzeo je dužnost kancelara Njemačke nakon što je Helmut Kohl izgubio izbore. Na parlamentarnim izborima 2005. Schröder je izgubio, a nova kancelarka postala je Angela Merkel iz CDU.
 8. Naoružani napadači upali u parlament Jermenije u Jerevanu i ubili devet ljudi, uključujući premijera Vazgena Sarksijana, predsjednika parlamenta Karena Demirkijana, dvojicu njegovih zamjenika i jednog ministra.
 9. Zbog jake oluje ronilačka ekipa nije uspjela da uđe u podmornicu Kursk. Dan ranije su otkriveni dokazi da su 23 mornara preživjela prvu eksploziju zbog koje je ova ruska atomska podmornica potonula 12. avgusta u Barencovom moru. Stručnjaci su procijenili da mornari nisu mogli živjeti duže od osam sati od početka ove katastrofe u kojoj je svih 118 članova posade izgubilo život.
 10. Švedski dnevnik Expressen prenio izjavu Christera Petterssona, koji je u nedostatku dokaza oslobođen optužbi za ubistvo švedskog premijera Olofa Palmea 1986, da on zapravo jeste ubio premijera. Peterson je umro 29. septembra 2004. od posljedica moždanog udara.

Ubio 11 osoba

 1. Na predsjedničkim izborima u Brazilu pobijedio Luiz Inacio Lula da Silva. Da Silva je prvi brazilski predsjednik ljevičarskog opredjeljenja i predstavnik radničke klase.
 2. Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca saopćila da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, što je tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promjena u svijetu.
 3. Parlament Katalonije usvojio deklaraciju o nezavisnosti od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i dva prazna listića. Ostali poslanici su prije glasanja napustili Parlament koji broji 135 poslaničkih mjesta.
 4. Naoružani napadač Robert Bowers (46) upao u sinagogu Drvo života u Pittsburghu i iz jurišne puške otvorio vatru na vjernike te tom prilikom ubio 11 osoba, a ranio šest među kojima su četiri policajca. Napadač je savladan i uhapšen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *