Main Menu

Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola obilježili Dan nezavisnosti BiH

Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak su svečanim defileom mostarskim ulicama obilježili 30 godina nezavisnosti BiH.

Direktorica mostarske IV. osnovne škole i članica organizacijskog odbora ovog događaja Seada Kuštrić izjavila je kako se iz Mostara danas šalje poruka mira, ljubavi i tolerancije.

” Ovo je jedan historijski sat i ovdje smo da pokažemo sve ono što ova djeca uče u školama o domovini, o slobodi, o toleranciji i uvažavanju. Iz prelijepog Mostara šaljemo poruku da ovoj djeci trebamo skinuti okove koje već dugo nose, da im damo krila da lete. Oni obilježavanjem Dana nezavisnosti iskazuju i svoju nezavisnost, u smislu školovanja i odlučivanja”, poručila je Kuštrić.

Dodala je da se ovaj dan mora obilježavati i radi budućih generacija, kako bi se shvatila važnost ovog historijskog čina za BiH.

“Proslavljamo 30. godišnjicu nezavisnosti, jedan svojevrsni jubilej u novijoj historiji BiH kada je 99 posto ljudi glasalo za nezavisnost”, zaključila je Kuštrić.

Ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović osvrnuo se na značaj sutrašnjeg datuma te je čestitao svim građanima Dan nezavisnosti BiH.

“Nezavisnost Bosne i Hercegovine skupo je plaćena. Mi moramo čuvati tu nezavisnost, kao što je čuvaju ova djeca. Oni su tu da iskažu ljubav prema BiH i jasno je da su oni garancija sigurnosti BiH i garancija da će ova država biti ovdje do sudnjega dana”, rekao je Hadžović.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.