Main Menu

U ljubavi su sretnije sebične žene

Vjerovali ili ne, sebičnost se isplati! Dokazano je da žene koje baš i ne vole da ugađaju drugima osjećaju veći nivo zadovoljstva od pripadnica nježnijeg pola koje se trude da ugode svima, a ponajmanje sebi.

Sebičluk se ponekad itekako isplati. Iako su nas roditelji učili da uvijek treba davati i dijeliti, nekada je vrlo zahvalno misliti više na sebe nego na druge. Dokazano je da žene, koje se u potpunosti daju i zauzimaju za ljude oko sebe, gore prolaze od onih koje misle samo na sopstvene potrebe.

Naime, nedavno istraživanje koje je rađeno na Univerzitetu Arizona pokazalo je da žene koje uprkos svom stresu priskaču muškarcima u pomoć, štete same sebi, ali i svojoj vezi. U tim situacijama najčešće dolazi do gomilanja stresa što kasnije uzrokuje sve češće razmirice i svađe sa parterom.

U istraživanju je učestvovao veliki broj vjenčanih i nevjenčanih parova, a dužina veze je imala raspon od šest mjeseci do 44 godine. Parovi su tokom istraživanja bilježili svoje aktivnosti koje su provodili zajedno, druženja sa prijateljima i raznorazne druge obaveze.

Ispostavilo se da žene koje su sebične bolje funkcionišu u vezi, pa je samim time i veza kvalitetnija. Bilo da se radi o pravoj sebičnosti ili o tome da je nesebična žena konačno shvatila gdje su joj granice i na šta sve treba ili ne treba da pristane, sebičnost dobro dođe. Uživat ćete u vezi, a muškarci će imati više živaca za vas i poštovat će vas više.

Ukoliko se ipak odlučite za nesebičan koncept, budite svjesne toga da su takve žene okarakterisane kao nesretne, nezadovoljne i sa velikim teretom na leđima. Pokušajte da podijelite odgovornosti sa svojim partnerom, a ukoliko vidite da ne ide, odlučite se za očuvanje prije svega sebe, pa onda drugih.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *