Main Menu

Na današnji dan 29. oktobar

Na današnji dan 439. Vandali, predvođeni kraljem Genserikom, osvojili su Kartaginu, koja je postala glavni grad vandalske države u Africi.

  1. Prvi parni ratni brod Fulton, koji je konstruisao Robert Fulton, porinut je u njujorškoj luci.

Umro pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević

  1. U Sarajevu umro pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević.
  2. Hrvatski sabor u Zagrebu je poslije raspada Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu proglasio raskid državnopravnog odnosa sa Habsburškom monarhijom i proglasio pristupanje Hrvatske Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.
  3. Turska proglašena republikom, a general Mustafa Kemal (od 1930. Kemal Ataturk) postao prvi predsjednik. Nova Turska krenula putem evropeizacije i demokratizacije društva s jakim vojnim nadzorom.
  4. Krah Njujorške berze, poznat kao crni utorak, označio početak velike krize koja je uzdrmala temelje američke privrede, a kasnije se proširila na cijeli svijet. Industrijska proizvodnja je pala u razvijenim zemljama na nivo s početka vijeka, a bez posla je ostalo 26 miliona ljudi.
  5. Ujedinjena Republika Tanganjika, Zanzibar i Pemba promijenila naziv u Tanzanija.
  6. U Jajce nakon višemjesečnih borbi ušle srpske snage i JNA. Snage HVO-a i Armije RBiH povukle su se prema centralnoj Bosni.
  7. Na sjednici ratnog Predsjedništva BiH imenovani predsjednik i nova vlada RBiH. Za novog predsjednika Vlade RBiH imenovan Haris Silajdžić, dotadašnji ministar vanjskih poslova.
  8. U Beču održana aukcija oko 8.000 slika, skulptura i ostalih umjetničkih djela koja su od austrijskih Jevreja u Drugom svjetskom ratu oteli austrijski i njemački nacisti. Prihod je dodijeljen ljudima koji su preživjeli holokaust.
  9. Veteran američke astronautike John Glenn je u 77. godini Space Shuttleom Discovery ponovo poletio u kosmos, 36 godina poslije prve kosmičke misije.
  10. Japan usvojio kontroverzni zakon koji dozvoljava japanskim oružanim snagama, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, da budu angažovane u inostranstvu kao podrška američkim napadima u Afganistanu.

Osuđen na smrt vješanjem

  1. U Tokiju osuđen na smrt vješanjem doktor Tomomas Nakagava (41), jedan od vođa japanskog kulta Strašnog suda, koji je 1995. učestvovao u napadu smrtonosnim nervnim gasom na tokijsku podzemnu željeznicu, kada je umrlo 12 ljudi.
  2. U Milanu umro italijanski tenor Franco Corelli, jedan od najpopularnijih operskih pjevača 20. vijeka.
  3. Arapska televizija Al-Jazeera emitovala videosnimak u kojem je vođa Al-Kaide Osama bin Laden prvi put javno priznao da stoji iza terorističkih napada u SAD-u 11. septembra 2001.
  4. U avionskoj nesreći brazilskog aviona 737 koji je nestao iznad prašuma Amazonije poginulo 155 putnika i članova posade.
  5. Predsjednik Maldiva Maumun Abdula Gejum priznao pobjedu opozicionog kandidata Mohameda Nashida, koji je tokom njegove 30-godišnje vladavine više puta bio zatvaran zbog promovisanja demokratije na tom arhipelagu u Indijskom okeanu.
  6. Kina je ukinula „politiku jednog djeteta“ koja je bila na snazi 36 godina i dozvolila svim kineskim parovima da imaju po dvoje djece.





Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *