Main Menu

Vahid Halilhodžić: Ogroman je pritisak, u bh. fudbalu se mora napraviti radikalan preokret

Fudbalska reprezentacija Maroka našeg Vahida Halilhodžića(69) večeras (21.30 sati) u Kazablanci protiv Demokratske Republike Konga igra revanš meč baraža za Svjetsko prvenstvo 2022. Prvi meč u Kinšasi završen je 1:1.

Veliko iščekivanje
– Veliko je iščekivanje, to je najvažnija utakmica u posljednje četiri godine, rekao je naš proslavljeni fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

– Interesovanje za utakmicu je veliko, čitava država je na nogama. Predsjednik Saveza mi je rekao da su sve ulaznice prodate za nekoliko sati. Stadion „Mohamed V“ će biti ispunjen do posljednjeg mjesta, 70.000 ili 80.000 gledalaca, ne znam ni je tačno. Velika su očekivanja, normalno, ovdje svi očekuju da ćemo se kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ogroman je pritisak, ali to je tako

Marokanska reprezentacija učestvovala je četiri puta na Svjetskom prvenstvu. Njihov najbolji nastup je bio 1986. godine kada su prošli u drugu rundu i tako postali prva afrička reprezentacija kojoj je to uspjelo. Dvanaest godina kasnije – 1998. godine, zamalo su propustili da napravi isti uspjeh…

– Svaki put kad se jedna reprezentacija plasira na Svjetsko prvenstvo to je veliki uspjeh… Marokanci su prošli put čekali 20 godina da odu na najveću smotru svjetskog fudbala. Sad hoće to da ponove, što je i normalno. To je nacija koja obožava fudbal, to je nemoguće opisati koliko su pasionirani fudbalom, kao i ja – konstatuje legendarni Vaha.

Vahid Halilhodžić

Naš državni tim
Neizbježna tema u razgovoru sa – ako ne najboljim, onda sigurno jednim od najboljih trenera iz BiH, ali i regije svih vremena je naš državni tim koji tone sve dublje…

– Nažalost, nisam gledao posljednju utakmicu sa Gruzijom – 0:1. Taj dan smo mi igrali u Kinšasi, ali čitao sam ne baš dobre komentare. Šta da kažem, ne želim da sada pametujem ili govorim neke teške riječi, jer znam koliko u svemu tome ima problema. Radije bih se suzdržao nekih velikih komentara.

Ipak, na naše insistiranje, s obzirom na to da Vahine riječi ipak imaju posebnu trežinu, naš eminentni fudbalski stručnjak je dodao i ovo:

– Nešto se tu mora napraviti, nešto se mora promijeniti. Bosna i Hercegovina je uvijek imala izvanrednih fudbalera, talenata, trenera, fudbalskih stručnjaka i tako dalje. Tu se mora napraviti jedan radikalan preokret. U svemu, u vođenju te reprezentacije, u pristupu reprezentaciji, u kompetencijama na svim nivoima, i van i oko terena. Tu ima puno posla. Ti koji odlučuju jednostavno moraju nešto uraditi, a ja ne bih u ovom trenutku ulazio u tu problematiku – zaključio je Halilhodžić.

Jedinstveni podvig
Jablaničanin je na mundijale odveo već tri reprezentacije – Obalu Slonovače, Alžir i Japan, tako da je trenutno pred jedinstvenim uspjehom u svijetu fudbala.

– To bi sigurno bio veliki uspjeh i moj lični podvig. No, najvažnije je da se ekipa plasira na Svjetsko prvenstvo – ističe Halilhodžić.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.