Main Menu

Zašto se javljaju tamni podočnjaci

Tamni podočnjaci više su estetski nego zdravstveni problem. Nekada mogu da budu znak anemije, često su genetske prirode, ali i posljedica starenja ili neprospavane noći.

Iako ih mnoge osobe nastoje prikriti šminkom ili naočalima, podočnjaci su i dalje vidljivi. Stručnjaci kažu da je najbitnije otkriti razloge koji utječu na pojavu tamnih podočnjaka.

Smanjenje otoka
Naspavajte se – Tamni podočnjaci često su posljedica neredovnog i lošeg sna. Nedostatak sna može tamne podočnjake učiniti još tamnijim. Studije ukazuju na to da redovan san može izblijediti tamne kolutove ispod očiju.

Podignite jastuk – Kod nekih osoba se u jutarnjim satima, odmah poslije buđenja uočavaju podočnjaci. Višim uzglavljem može se spriječiti nakupljanje vode i otok lica i očiju.

Hladne obloge – Hladne obloge mogu suziti krvne sudove oko očiju i tako učiniti podočnjake manje vidljivim, jer smanjuju i otok oko očiju.

Zaštita od sunca – Ultraljubičasto zračenje može pogoršati izgled tamnih podočnjaka. Preporuka je da se tokom sunčanih dana nose zaštitne naočale, da se nanose hidratantne kreme oko očiju, i šeširem štiti lice i glava.

Svježi krastavac
Krastavac i kesice čaja – Kolutići svježeg krastavca utječu na stanje podočnjaka. Smatra se da slično djeluju kao hladne obloge i smanjuju otok. Hladni krastavac može da pomogne kod podočnjaka koji su posljedica alergije ili nedostatka sna. Isti efekat imaju hladne kesice čaja. Smatra se da je posebno dobar čaj s viškom kofeina, naprimjer crni čaj.

Vitamin C – Može pospješiti proizvodnju kolagena, koji obezbjeđuje bolju cirkulaciju i sprečava skupljanje krvi u krvnim sudovima, uslijed čega nekada podočnjaci imaju tamnu boju. Savjet je da se primjenjuju kozmetički proizvodi koji sadrže ovaj vitamin.

Pomaže i retinol
Kreme obogaćene retinolom mogu donekle izblijediti tamne podočnjake. Ovi proizvodi, koji potiču od vitamina A, utječu na smanjenje nivoa melanina, koji koži daje tamnu boju. Retinol ipak nije dobar za svakoga, savjet je da se konsultirate sa zdravstvenim radnikom prije primjene ovih krema.

Kofein i vitamin K
U jednoj studiji, ispitivana je efikasnost maski protiv bora i tamnih podočnjaka. Maske su sadržale 3 posto kofeina i 1 procenat vitamina K. Učesnici studije su jedan sat, tokom četiri sedmice, svake noći primjenjivali ove maske. Primjećeno je da su poslije četiri sedmice tretmana podočnjaci bili manje izraženi, tvrdi studija. Stručnjaci ipak, navode da su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdila efikasnost kofeina i vitamina K.

Podloga za šminku sa dodatkom minerala može prikriti tamne podočnjake. Optički difuzori su kozmetička sredstva koja odbijaju svjetlost od kože i mogu poboljšati izgled tamnih krugova. Na ovaj način se podočnjaci se mogu samo sakriti, ali ne i spriječiti.

Ne zaboravite da na tamne podočnjake utječu i genetski faktori, višak melanina, hiperpigmentacije koje se javljaju poslije nekih upala, alergije, anemija, životne navike.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *