Main Menu

Glumica Snežana Savić: Nadam se nagradi SFF-a

Jedna od serija koja se izdvaja u poplavi sapunica koje stižu sa svih strana regiona je „Jovanka Broz i tajne službe“. U ovoj igrano-dokumentarnoj seriji, u ulozi prve dame SFRJ i supruge Josipa Broza Tita, oduševila je beogradska glumica Snežana Savić (69), koja je u intervjuu za „Dnevni avaz“ veoma otvoreno poručila da se nada pozivu Sarajevo Film Festivala (SFF).

Prema mnogima, uloga Jovanke Broz je najbolje ostvarenje u dosadašnjoj karijeri popularne glumice.

Obilježila epohu
– Za sada je to kruna moje karijere. To je žena koja je obilježila jednu epohu. Zahtjevna je uloga, ima mnogo i Jovankinih savremenika, živih svjedoka njenog vremena, u kome je ona, uz Tita, bila prva dama. Bila je zanimljiva i kao žena i kao vrlo jaka ličnost, ne samo kao pratilja svog supruga. Ona je i sama bila učesnik NOB-a, imala je čin u vojsci, bila je oficir, major. I sama je bila vrlo zaslužna za poziciju u kojoj se našla – kaže Savić iz Beograda za „Avaz“

Sličnost Jovanke Broz i Vas je frapantna.

– Imala sam malo šturih podataka s YouTubea, malo njenih intervjua… Noćima sam slušala Jovankin glas, način kako je govorila, njenu dikciju, intonaciju, pokušavajući što vjernije dočarati nju kao ličnost – i vokalno i interpretativno.

S obzirom na to da sam muzikalna, to mi nije bilo teško. Dešavalo mi se da mnogi misle da to govori Jovanka, a ne ja… To su mi najveći komplimenti.

Čini se da je Jovanka Broz u drugi plan potisnula i „Bolji život“, s kojim Vas je publika najviše povezivala.

– Mislim da je ovo dokaz da kod mene postoji nešto što je vrijedno pažnje i što prevazilazi sve te lake žanrove. To je za mene predstavljalo veliku šansu da pokažem svoju zrelost, umijeće. I, naravno, trud se, kao što vidite, isplatio.

Godine i starenje

Snežana Savić kao Jovanka Broz

Snežana Savić kao Jovanka Broz

Planirate li doći u Sarajevo, BiH?

– Nisam dugo bila, ali vjerovatno ću doći po nagradu koju daje Sarajevo Film Festival. Nadam se nagradi. Šalila sam se, ali bih zaista voljela. Mislim da smo zaslužili nagradu, ne samo ja već cijela ekipa serije.

Proslavili ste prošlog mjeseca 69. rođendan? Kako gledate na godine i starenje?

– Gledam na to kao na neminovnost, ali ne baš s velikom radošću. Jednostavno, prihvatam to kao nešto što niko nije izbjegao. A da sam sretna što godine idu, da vam pravo kažem – nisam. Treba ih dočekati i biti u što je moguće u boljoj kondiciji. Bitno je da smo tu i da smo relativno uredu

Bosanska publika se ne zaboravlja
– Prije rata sam vrlo često boravila u Sarajevu i uopće u Bosni i Hercegovini. Prijem publike, taj mentalitet, kako su nas primali i koliko su nas voljeli, darovali nam toplinu, beskrajno poštovanje i ljubav, nikad se ne zaboravljaju. Ja to nikad ne mogu zaboraviti – govori nam Savić.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *