Main Menu

Pet navika pomoću kojih ćete se brže riješti sala na stomaku

Iako nema ništa loše u tome da imate malo masti na tijelu, određena vrsta trbušne masti poznate kao visceralna masnoća može biti opasno po vaše zdravlje iz različitih razloga.

“Prvo, nosi se na prednjem dijelu tijela gdje stvara značajan stres za srce i druge vitalne organe. Ovo pojedinca dovodi u opasnost od srčanih bolesti i moždanog udara, između ostalih hroničnih stanja,” kaže Trista Best, RD u Balanceu One Supplements.

Ako se dozvoli da opstane, formiraće se oko organa i tkiva što otežava gubitak, a također povećava rizik od hroničnih bolesti. Visceralna masnoća na stomaku može biti skrivena opasnost za one koji inače imaju normalnu tjelesnu težinu. Osoba sa zdravim indeksom tjelesne mase može imati puno masnog tkiva na trbuhu dok su drugi dijelovi tijela relativno tanki. To može stvoriti lažni osjećaj sigurnosti da ne moraju brinuti o zdravlju ili gubitku težine.

Srećom, stručnjaci su tokom godina pronašli brojne načine za ciljanje abdominalnog masnog tkiva. Prema medicinskoj školi Harvard, ova vrsta masnoće se može boriti sa najmanje 30 minuta redovnog vježbanja dnevno i ograničavanjem viška šećera, masti i drugih štetnih elemenata u vašoj ishrani. Iako vas ove metode mogu pokrenuti na pravom putu, nekolicina stručnjaka govorila su o drugim dokazanim metodama koje mogu smanjiti abdominalno salo.

Ne preskačite obroke

Čak i ako se čini kontraintuitivnim, pobrinite se da se držite redovnog rasporeda ishrane.

“Razumijem ideju da smanjenje masnoće ili smanjenje određenih namirnica u ishrani može pomoći u smanjenju masti”, kaže Blanca Garcia, RDN i specijalista za ishranu Health Canala.

“U stvarnosti, ne utiče samo hrana samo na trbušnu masnoću, već i na navike u ishrani. Preskakanje obroka zapravo može doprineti masnom tkivu na sredini. Osoba koja preskoči obrok govori tijelu da je u modu gladovanja i čim se hrana dostavi tijelu, ono će pohraniti masnoću kao način da zaštiti dovoljno energije za ‘režim gladovanja’ u koji vjeruje da se nalazi. Razlog zbog kojeg ova navika može utjecati na masnoću na središnjem dijelu je osjećaj gladi koji može uzrokovati da osoba brže jede i eventualno prejedanje. Tehnika je da odaberete vrijeme za jelo svaka 3 do 4 sata, bilo užinu ili obrok i ostanete dosljedni. Ovo komunicira sa tijelo ima hranu i također postavlja znakove gladi u red.

Jedite više proteina

Kada planirate svoje obroke, vodite računa da proteini igraju ključnu ulogu ako trebate smanjiti masnoće u trbuhu.

“Proteini su neophodni za izgradnju i održavanje mišićne mase. Kako gubimo, naš metabolizam se mijenja i potrebe za ishranom su različite. Mnogi ljudi koji gube na težini ne unose nužno dovoljno proteina u svoju ishranu, što može dovesti do gubitka mišića zajedno s gubitkom masti. Mišići prirodno sagorevaju više kalorija tokom dana, što znači da više mišićne mase jednako je bržem metabolizmu u celini”, kaže Morgyn Clair, MS, RDN u Fit Healthy Momma.

Uvjerite se da vaš izbor proteina odgovara vama. Ako vam je potrebna inspiracija, obavezno uključite 30 najboljih proteina za svaki cilj u svoju prehranu za maksimalne rezultate.

Unosite manje kalorija noću

Znati kada treba da imate najteže obroke može napraviti veliku razliku kada želite da smanjite svoj struk.

“Studije iznova pokazuju da smanjenje unosa kalorija prije spavanja može dovesti do trajnog gubitka težine. Jedite uravnoteženije obroke tokom dana i preskočite teške noćne grickalice da biste pomogli u struku”, nastavlja Clair.

Pratite svoje kalorije kako biste izbjegli prejedanje

Praćenjem koliko kalorija unosite dnevno, možete izbjeći prejedanje i svesti nivo masti u stomaku na minimum.

“Da biste izgubili salo na stomaku, morate naučiti da imate kalorijski deficit. To znači da morate sagorijevati više kalorija nego što unosite. Na primjer, ako pojedete 2.000 kalorija dnevno i sagorite ukupno 2.000 kalorija dnevno, ništa se neće dogoditi vašoj težini. Ako počnete jesti 1.500 do 1.800 kalorija dnevno i sagorite 2.000, tada ste u kalorijskom deficitu. Vaše tijelo će početi sagorijevati tjelesne masti kako bi nadoknadilo taj deficit. To će uzrokovati da s vremenom izgubite masnoću na stomaku.”, kaže Jesse Feder, RD i lični trener u StrengthWarehouse USA.

Prihvatite povremeni post

Ako ne volite brojanje kalorija, pridržavanje jednostavnog plana povremenog posta također može učiniti čuda za vaš struk.

“Ovo može biti metoda koja se koristi za postizanje kalorijskog deficita i pomoći vam da izgubite salo na stomaku. Umjesto da jedete od trenutka kada se probudite do kada odete u krevet, svoju ishranu ograničavate na određeni vremenski okvir. Najpopularnija metoda je metoda 16/8. To znači da postite 16 sati i imate prozor od 8 sati da pojedete svoja 2 do 3 obroka. Ovo vam može pomoći da smanjite ukupne kalorije koje jedete u toku dana. Vremenom će se smanjiti trbušne masti”, nastavlja Feder.

Nauka je povezala ovaj konkretan plan ishrane sa nekim ozbiljnim rezultatima i istraživanje je otkrilo da povremeni post može dovesti do “značajnog” gubitka težine.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *