Main Menu

YouTube uvodi promjene za gledanje video snimaka

U posljednje vrijeme, kompanija YouTube uvela je nekoliko inovacija koje su dočekane sa podijeljenim mišljenjima.

Prvo, ukinuta je mogućnost da korisnici ove društvene mreže vide broj “nesviđanja” na video klipovima, pa je sada samo moguć uvid u broj “lajkova”.

Nakon toga na YouTube je došlo nekoliko stotina televizijskih serija koje korisnici mogu da gledaju apsolutno besplatno.

Sada, YouTube donosi još jednu veliku i neočekivanu izmjenu.

Šta se to mijenja?

Korisnici YouTubea dobijaju mogućnost da na lak i pregledan način steknu uvid u djelove video klipa koje su drugi gledaoci najviše puta pregledali.

Kako prenosi portal HotHardware, YouTube navodi da im je cilj da korisnicima olakšaju pronalaženje najzanimljivijih djelova video klipova i pruže mogućnost da brže dođu do segmenata koji bi ih mogli najviše interesovati.

Ova funkcionalnost oslikava se u vidu grafikona koji se prikazuje iznad linije koja označava dio video klipa koji korisnik trenutno gleda. Dakle, kada postavite strelicu preko prozračno sive linije u dnu video klipa, vidjet ćete sivi talasasti grafikon. Što je viši dio grafikona, to je veći broj korisnika proveo gledajući upravo taj segment video klipa.

Što je neki dio videa popularniji i što veći broj korisnika provodi veći dio vremena upravo tu, veća je vjerovatnoća da se tu nalazi zanimljiva ili bitna informacija.

Teoretski, ovakav vizuelni prikaz popularnosti segmenta video klipa olakšat će pronalaženje specifične informacije za kojom potencijalno tragate.

Kako će to uticati na stvaraoce?

Kako stvari sada stoje, YouTube kreativci nisu presretni zbog ove funkcionalnosti. Algoritam koji koristi ova društvena mreža više “cijeni” one klipove koje pojedinačni korisnici duže gledaju, pa ih tako bolje rangira, više preporučuje, i bolje monetizuje.

Ova funkcija mogla bi negativno da utiče na vrijeme koje će svaki gledalac potrošiti gledajući pojedinačne video klipove. Samim tim, kreatori sadržaja ispaštaju.

S druge strane, čelnici ove kompanije kažu kako će ovakav grafikon ohrabriti gledaoce da se vraćaju najboljim momentima u video klipovima kako bi ih ponovo pogledali. Istina je obično između, ali se nama čini da će ovoga puta stvaraoci ipak izvući deblji kraj.

YouTube navodi da je nova opcija bila samo kao eksperimentalna na YouTube Premium servisu, ali da sada dolazi do svih korisnika na svim platformama, bilo da je u pitanju desktop, ili mobilne (Android ili iOS).






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *