Main Menu

Počela svečana akademija povodom 100 godina Veleža

U Narodnom pozorištu Mostar počela je svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina Fudbalskog kluba Velež.

U okviru svečane akademije ovog velikog zlatnog jubileja premijerno će biti izvedena i pozorišna predstava pod nazivom “Rođeni za vječnost” posvećena prkosom, ljubavlju i ponosom protkanom stogodišnjem historijatu Rođenih.

Nakon svečane akademije, proslava povodom Veležovog stoljeća će se nastaviti na gradskom trgu Musala na kojem će biti održan veliki slavljenički koncert na kojem će nastupiti Saša Đermanović, Elvedin Delić – Dela, Čizma i Proleteri, Branko Đurić – Đuro sa grupom “Bombaj štampa” i neizostavni Red Army Band.

Iz FK Velež su kazali da su poslali više od 500 pozivnica, a među kojima su svakako legende voljenog kluba na a Neretvi. U NP Mostar stigli su Vahid Halilhodžić, Meho Kodro, Amar Osim…

Sa lica mjesta

Sa lica mjesta

Sa lica mjesta

Vaha: Zahvaljujući Veležu napravio sam nešto u životu
Prije početka svečane akademije, prisutnima se ispred Narodnog pozorišta obratio legendarni Vahid Halilihodžić, trenutni selektor Maroka.

– Sa velikim zadovoljstvom sam došao tu. Ovo je klub koji je imao teških trenutaka. Ja lično sam puno zahvalan Veležu. Zahvaljujući njemu napravio sam nešto u životu. Izabrao sam fudbal, nisam se prevario i proveo sam u ovom klubu 13 godina. Moja zadnja utakmica u dresu Veleža bilo je osvajanje Kupa Maršala Tita, to su nevjerovatna vremena – rekao je Halilhodžić.

Velež je bio poštovan i u nekadašnjoj Jugoslaviji.

– Velež je bio poštovan ne samo od Mostara i Hercegovine nego i šire. Uvijek smo imali neku šarmantnu igru, lepršavu, privlačili smo ljude – priča nam Vaha.

Vaha nije mogao kontrolisati emocije, ljubav prema Veležu je očigledna.

– Prva riječ koja se sjetim kada čujem Velež je “odanost”, navijači su nevjerovatni. Ja ne krijem emocije o Veležu. Kada pričam o Veležu dosta se emocija skupi, to je moj klub. Stalno sam u kontaktu sa Veležom, tako će biti do kraja života. Volio bih da ovaj Velež nadmaši Velež iz naše generacije – zaključio je Halilhodžić.

Simbol Mostara
Prisutnima se prvi obratio Šemsudin Hasić, bivši predsjednik Uprave FK Veleža.

– Velika mi je čast i zadovoljstvo da večeras budem ovdje sa vama na ovaj važan datum, 100. rođendan FK Velež. 100. ako ćemo vjerovati kalendaru, ali s obzirom na sve ono kroz šta je ovaj klub prošao u minulom vremenu usudio bih se reći hiljaditi. I zaista kad je na livadi ispred Sjevernog logora, koja će kao što je poznato, postati prvo zvanično Veležovo fudbalsko igralište u junu mjesecu 1992. godine, grupa mostarskih radnika odlučila je osnovati Radničko sportsko društvo Velež. Teško da je iko od njih mogao zamisliti kroz kakve će sve nedaće i iskušenja proći naprije Mostar a s njim i Velež, kao i svi oni koji su za njega igrali, za njega radili, borili se, navijali i živjeli – započeo je svoj govor Hasić.

Kako dodaje, malo ko je mogao pretpostaviti kako će se s vremenom između kluba i grada razviti jedna vrlo intimna, neraskidiva veza zbog čega će Velež postati jedan od simbola Mostara.

– Na isti način na koji je to Stari most ili pak na isti način na koji su to sve njegove džamije i crkve, njegove kulturne i vjerske institucije, njegova bogata historijska i kulturna baština, sve one vrijednosti koje ga decenijama čine prepoznatljivim i van granica naše zemlje.

Niko više neće dovoditi u pitanje Veležovo postojanje
Napomenuo je da je silom prilika, Velež dva puta prekidao svoj rad, oba puta u ratnim okolnostima, ali da je bez obzira na sve, od prvog dana svoga postojanja, bio i ostao upravo to, simbioza svega onoga lijepoga što Mostar u suštini jeste, ono što ga čini velikim malim gradom.

– I Velež i Mostar još uvijek su tu gdje su bili te davne ‘22-ge. Preživjeli su Drugi svjetski rat, u kome je 77 naših igrača i 23 člana Uprave poginulo ili je ubijeno u borbi protiv domaćeg i stranog okupatora. Preživjeli su i ne tako davnu agresiju na BiH, na Mostar, tokom koje je Velež protjeran sa Gradskog stadiona, i tokom kojeg je sva njegova imovina potpuno uništena. I nijednom u ta dva navrata Veležova zvijezda nije se ugasila. Naprotiv, svaki put zasjala je još jače.

Ulaskom u Upravni odbor nekolicine mostarskih privrednika, iskrenih zaljubljenika u Velež i svoj grad, klub je nakon dugog perioda stagnacije sredinom prošlog desetljea napokon počeo da se stabilizira i bilježi ozbiljnije rezultate. Ali tu ne smije biti kraj Veležovom napretku. U godinama koje dolaze bit će mnogo iskušenja pred nama. No jedno je sasvim sigurno, Veležovo postojanje više nikada niko neće dovoditi u pitanje – zaključio je Hasić.

“Rođeni za vječnost”
U okviru svečane akademije, izvedena je i predstava pod nazivom “Rođeni za vječnost” posvećena prkosom, ljubavlju i ponosom protkanom stogodišnjem historijatu Rođenih.

U predstavi igraju Saša Oručević, Mirsad Tuka, Mirvad Kurić i Belma Lizde Kurt.

Kako javlja “Avazov” reporter sa lica mjesta, svi prisutni su oduševljeni ovim pozorišnim komadom.

Odigrana predstava "Rođeni za vječnost"

Odigrana predstava "Rođeni za vječnost"

Odigrana predstava "Rođeni za vječnost"






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *