Main Menu

Brus Li: Životna priča i misteriozna smrt Malog Zmaja

Brus Li, zvijezda borilačkih vještina, idol generacijama koje su pratile njegove herojske borbe u kultnim filmovima “U zmajevom gnijezdu”, “Na zmajevom putu”, “Igra smrti”, misteriozno je preminuo na današnji dan 1973. godine.

Porijeklo i djetinjstvo
Rođen kao Lee Jun-fan, u satu i godini Zmaja, još kao petogodišnji klinac počeo je da nastupa u hongkonškim filmovima. Lijevo kantonsko ime po rođenju bilo je Li Jun-fan. Ime homofonetski znači “vratiti se ponovo” i dala mu ga je njegova majka, koja je smatrala da će se vratiti u Sjedinjene Države. Zbog sujevjerne prirode njegove majke, prvobitno mu je dala ime Sai-fon, što je žensko ime koje znači “mali feniks”. Smatra se da je englesko ime “Brus” dobio od ljekarke u bolnici dr Mari Glover.

Lijev otac, Li Hoi-Čuen, jedan od vodećih glumaca kantonske opere i filmova u to vrijeme, krenuo je na jednogodišnju opersku turneju sa svojom porodicom uoči japanske invazije na Hong Kong. Iako je mnogo njegovih kolega odlučilo da ostane u Sjedinjenim Državama, Li Hoi-Čuen se vratio u Hong Kong nakon Brusovog rođenja. Poslije nekoliko mjeseci, Hong Kong je napadnut i Li je živio tri godine i osam mjeseci pod japanskom okupacijom. Nakon kraja rata, Li Hoi-Čuen nastavlja svoju glumačku karijeru i postaje još popularniji tokom godina obnove Hong Konga.

Brus Li

Lijeva majka, Grejs Ho, bila je iz jednog od najbogatijih i najmoćnijih klanova u Hong Kongu, Hotung. Ona je bila polunećakinja Roberta Hotunga, evroazijskog partijarha. Kao takav, mladi Brus Li je odrastao u bogatom i privilegovanom okruženju. Ne postoji dokumentovani dokaz po kome Brus Li ima dedu Njemca po majci kako se popularno misli, a njegovo evropsko porijeklo vodi od babe Engleskinje. Njegova majka je imala majku engleskog i oca kineskog porijekla.

Uprkos prednosti statusa njegove porodice, naselje u kome je odrastao Li postalo je prenaseljeno, opasno i puno suparničkih bandi zbog priliva izbjeglica iz komunističke Kine u Hong Kong, koji je u to vrijeme bio britanska kolonija. Nakon što je Li učestvovao u nekoliko uličnih tuča, njegovi roditelji su odlučili da je potrebno da trenira neku borilačku vještinu. Najveći uticaj na razvoj Lijevih borilačkih vještina imalo je učenje vingčuna od čuvenog učitelja Ipa Mana.

– Još od malih nogu imao sam snažnu potrebu da saznajem i usavršavam se. Za mene je osnovni zadatak i vrlina ljudskog bića da se neprestano razvija i do kraja ispuni svoj potencijal – isticao je Li mnogo godina kasnije, piše Yugopapir.

Nakon godinu dana treninga vingčuna, većina Ipovih učenika odbija da trenira sa Lijem nakon što saznaju da je miješanog porijekla, jer su Kinezi uglavnom bili protiv učenja neazijata svojim borilačkim tehnikama. Nakon jednog naročito oštrog obračuna, zbog kojeg je završio u policijskoj stanici, roditelji su odlučili da ga pošalju u Ameriku. Tamo je studirao filozofiju na univerzitetu u Sijetlu (gdje je upoznao svoju suprugu Lindu), a 1963. u San Francisku otvorio je i svoju prvu kung fu školu. Trenirao je religiozno svaki dan – neke udarce i pokrete ponavljao je čak hiljadu puta dnevno.

Neke udarce i pokrete ponavljao je čak hiljadu puta dnevno

Godinu dana kasnije zadivio je posjetioce međunarodnog karate turnira, kada je demonstrirao sklekove na dva prsta i svoj čuveni “one inch” udarac. Njegovu harizmu i talenat primijetio je i budući “action star” Čak Noris, koji ga je nagovorio da dođe do Los Anđelesa i okuša se kao glumac.

Teška povreda kičme
Filmska kuća 20th Century Fox dala mu je šansu u TV seriji “The Green Hornet” (1966), gdje je igrao Katoa, “orijentalnog” pomoćnika glavnog glumca Vana Viliamsa. Bilo je to doba kada je zacementirana njegova enormna popularnost u Aziji, naročito Hong Kongu, gdje se “The Green Hornet” prikazivao kao “The Kato Show”. Li je vrijeme nakon ukidanja serije iskoristio za davanje karate lekcija slavnim stanovnicima Holivuda (Stivu Mekvinu, Džemsu Koburnu, Romanu Polanskom…), i bezuspješno pokušavao da dobije novu ulogu.

Najveće razočaranje doživio je kada je, nakon višemjesečnih priprema za novu TV seriju “Kung fu”, Warner Bros odlučio da glavnu ulogu dodijeli Dejvidu Karadinu. Da nevolja nikada ne dolazi sama pokazalo se 1970, kada je u jeku finansijskih problema zadobio tešku povredu kičme koja ga je prikovala za krevet i natjerala doktore da mu saopšte: “Nikad više kung fu!” Uslijedila su tri mjeseca ležanja u krevetu, a onda još tri mjeseca mirovanja u zatvorenom prostoru… Čak ni tada, Brus nije dozvolio da klone duhom. Neprestano je pisao, stavljao na papir svoje misli o jeet kune dou (vještini koju je sam izmislio) i tako ispunio osam pozamašnih bilježnica, koje su kasnije postale “Biblija njegovog načina”. Leđa će mu ostati izvor bola do kraja života.

Uspjeh u Aziji
Preokret nastaje pojavljivanjem u talk show programu na hongkonškoj televiziji, kada ga je poslije tog nastupa pozvao Raymond Chow, šef novonastalog studija Golden Harvest. U roku od nekoliko dana počinje karijera filmske borilačke legende kakvu svijet do tada nikada nije vidio. Zanimljivo je da je dvije godine prije nego što je na Tajlandu pala prva klapa Chow/Lee filma “The Big Boss”, Brus zapisao mantru:

– Ja, Brus Li, postat ću najplaćeniji orijentalni superstar u Americi. Zauzvrat, pružit ću najuzbudljivije performanse i potrudit ću se da budem što bolji glumac. Počevši od 1970, ostvarit ću svjetsku slavu i do 1989. zaraditi deset miliona dolara. Onda ću da živim kako mi je volja, ispunjen unutrašnjom srećom i harmonijom.

Ipak, prvo je ostvarena njegova “neamerička” karijera orijentalnog superstara – “The Big Boss” je postao najgledaniji film svih vremena u Aziji, a sljedeći, “Fist Of Fury” – bio je još gledaniji. Li je postao glumac, koreograf, scenarista i reditelj svog trećeg filma “Way Of The Dragon”, koji je završio spektakularnom borbom glavnog junaka i Čaka Norisa u rimskom Koloseumu.

Igra smrti koju nikada nije završio
Taman je počeo da snima “Game Of Death” (Igra smrti), koji, nažalost, nikada neće završiti, kada je stigla ponuda koja se nije mogla odbiti – iz Holivuda. U pitanju je bila prva američko-kineska koprodukcija u historiji, prvi američki akcioni film u kojem bi borilačke vještine bile “glavna stvar”. Počeo je da se snima “Enter The Dragon”, ostvarenje koje će pomaći granice žanra i stvoriti kalup prema kojem će se do dana današnjeg snimati filmovi sličnog sadržaja.

Rad na “Enter The Dragon” doveo je glumca do potpune fizičke i mentalne iscrpljenosti. Za vrijeme sinhronizacije, Brus se onesvijestio u Golden Harvest studiju i prebačen je na detaljne preglede u Los Anđeles.

Iznenadna smrt i teorije zavjere
Doktori nisu ništa pronašli, a Li se vratio u Hong Kong i nastavio da se žali prijateljima na svoje zdravstvene probleme. Svi su primijetili da je mnogo smršao, a tog 20. jula 1973. navratio je do stana svoje prijateljice (mnogi smatraju i ljubavnice) Betty Ting Pei, koja je trebalo da glumi glavnu žensku ulogu u njegovom sljedećem filmu.

U stanu je pokušao da piše scenario za taj film, ali ga je zaboljela glava, pa je odlučio da malo prilegne – nakon što mu je Betty dala običnu tabletu protiv glavobolje. Zaspao je i nikada se više nije probudio. Imao je samo 33 godine.

U pola deset uvečer, beživotno tijelo je pronašao filmadžija Raymond Chow. Pozvan je doktor, tijelo je odvezeno do bolnice “Queen Elizabeth”, ali nije mu bilo spasa. Zvanična verzija bila je da je glumac preminuo usljed alergijske reakcije na tabletu koju je dobio od Betty, ali… mnogima je to bilo sumnjivo.

Kako su kasnije novinari pisali, Li nije prevezen do bolnice najbliže stanu (odgovor ljekara: već je utvrđena smrt – izbor bolnice nije imao značaja). Raymond Chow se obratio medijima s informacijom da je Brus preminuo u svom stanu (Chow se poslije pravdao kako nije želio da povredi Lindu Lee, jer je njen muž navodno bio u vezi sa Betty).

– U štampi su ga proglasili zavisnikom, koji je sa ljubavnicima učetvovao u seksualnim orgijama. Povezivali su ga sa LSD-om, heroinom i kokainom. Krenula je potraga za “drugim ljubavnicama”, tj. ženama s kojima su ga vidjeli. Napravili su od njega ne samo superheroja, već i superzavodnika. A, bila je tu i priča da zapravo nije mrtav – govorila je njegova žena Linda, prenosi “Yugopapir”.

Zato su krivca zatražili u raznim misterijama, tradicionalnim kinesko, japanskim rivalima.

– U Japanu su tada bile poznate ubice “nindže” koji ubijaju po nalogu postavljanjem različitih otrova – pisao je Slex Block u prvoj biografiji Brusa Lija.

U to vrijeme postavljeno je i nekoliko bombi sa porukom “Revenge for Bruce Lee”. Takvo stanje zabrinulo je britansku kolonijalnu vlast, jer su strahovali od sukoba sa prokomunističkim kineskim radikalima, koji su htjeli da ih istjeraju iz zemlje. Zato su naredili detaljnu istragu o njegovoj smrti.

Jedna od najpoznatijih teorija zavjere, koja se najčešće pominjala još od sredine sedamdesetih, bila je da je Brus Li ubijen od strane “kung fu tradicionalista”, koji su bili silno uvrijeđeni što je glumac ostatku svijeta otkrio njihove vjekovne tajne. O uzrocima smrti Malog Zmaja ispredaju se decenijama brojne legende, a do danas ostala je prva i zvanična priča. Bilo kako bilo, Brus Li nije dočekao premijeru svog filma “Enter The Dragon” (koji je u Americi i širom svijeta postao megahit).

Zanimljivosti o Brus Liju
– Bio je kratkovid i jedan je od pionira u korištenju modernih kontaktnih sočiva.

– Znao je da tuče, ali je znao i da pleše. Bio je ekspert za ča-ča-ča, čak je osvojio i jedno plesno takmičenje u Hong Kongu.

– Pored toga što se tukao i plesao, također je bio talentovan za crtanje, kao i za poeziju. Njegovi radovi se mogu naći na internetu.

– Iz bezbjednosnih razloga je uvijek nosio Magnum 357 sa sobom u futroli.

 Koristeći nunčake bio je u stanju proizvesti udarac od 725 kilograma sile

– Nezasit u oblasti učenja historije, nauke, književnosti, imao je ličnu biblioteku sa preko 2.000 knjiga.

– Nije znao da pliva, štaviše bio je prestravljen od vode.

– Prvi spomenik posvećen Liju izgrađen je u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, 2003. – dvije godine prije svečanog otvaranja statue sa njegovim likom u Hong Kongu.

– Koristeći nunčake bio je u stanju proizvesti udarac od 725 kilograma sile, a bočnim udarcem je mogao udariti vreću silom od 45 kilograma.

Citati i izreke Brusa Lija
“Cilj ne mora uvijek biti dostignut, ali često služi kao nešto ka čemu stremimo.”

“Poraz je stanje uma. Niko nije poražen sve dok poraz ne bude prihvaćen kao stvarnost.”

Brus Li sa suprugom i sinom Brendonom

“Ljudi koji nisu svjesni da hodaju u mraku, nikad neće tražiti svjetlost.”

“Ukoliko provedeš previše vremena razmišljajući o nekoj stvari nikada je nećeš uraditi.”

“Znanje će ti dati moć, ali karakter će ti dati poštovanje.”

Prokletstvo porodice Li
Mnogi godinama pričaju o takozvanom prokletstvu porodice Li jer je Brusov sin Brendon Li preminuo mlad, u 28. godini, također misterioznom smrću. Naime, u martu 1993. Brendon, koji je poput oca pošao glumačkim stazama, snimao je film “Vrana”. Međutim, tog 31. marta nije doživio okončanje snimanja, jer je ubijen na setu, zbog greške ekipe za rekvizite. U pištolju koji je trebalo da bude napunjen lažnim mecima, ćorcima – našao se pravi metak.

Neki smatraju da je podmetnut, mada je dokazano da je taj isti pištolj korišten dan ranije, na setu kada je morao da bude napunjen pravim mecima. Jedan je ostao u cijevi, i ubio je Brendona Lija.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.