Main Menu

Najjači toplotni val će užariti BiH

Toplotni val, kakav se prognozira narednih dana, vjerovatno će biti označen kao najjači do sada.

Prema posljednjim prognostičkim modelima, danas će se maksimalna temperatura kretati do 38 stepeni, ali već od danas u cijeloj BiH će se živa u termometru užariti, kada će se dnevna temperatura kretati od 35 do 40 stepeni, odnosno na jugu BiH do 42 stepena.

Naredni mjesec
Ekstremne vrućine obilježit će sami kraj sedmice, pa se, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), tokom petka i subote očekuju dnevne temperaturne vrijednosti od 36 i 37 do 41 i 42 stepena, a na jugu 43 stepena.

– Zaista nam predstoji vrlo vruće vrijeme. Prema trenutnim pokazateljima, vruće vrijeme potrajat će najmanje do početka avgusta, s tim da u srednjoročnom materijalu postoji indicija da bi se natprosječna toplota mogla zadržati i duboko u narednom mjesecu. Kada se sve sagleda, nekog konkretnog osvježenja nema na vidiku. I dalje su temperaturne vrijednosti vrlo visoke i pred nama je toplotni val, vjerovatno, najjači ovog ljeta – kaže nam Nedim Sladić, meteorolog Nove BH.

Sladić upozorava građane da prate upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi, kao jedinih relevantnih tijela.

Rizik od požara
– UV indeks je vrlo visok, kao što je visok rizik od nastanka požara, pogotovo na području Hercegovine, a čemu svjedočimo posljednjih dana – dodaje Sladić.

Pogotovo, naglašava, važno je pratiti upozorenja zdravstvene struke kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.