Main Menu

Kako su završili snovi o Evropi: “Hudavcima” je i treća liga prejaka

Evropska fudbalska federacija (UEFA) itekako je darežljiva, pa je u jednom momentu neko skontao da se napravi i Konferencijska liga.

Nije blizu Lige prvaka ni Lige Evrope, ali može itekako poslužiti „hudavcima“ poput ovih s Balkana da zarade i prežive.

Međutim, barem kada se radi o ovim našim prostorima, nikada nije dovoljno slaba konkurencija da bi nama bila pogodna za iskorak.

Nema olakšanja
Slovenski Olimpija, Koper i Mura, naši Velež, Borac i Tuzla City, Budućnost iz Podgorice, Sutjeska iz Nikšića, Makedonija GP, Rijeka, svi su oni u nastavku sezone „oslobođeni“ od evropskih nastupa.

Iako bi u nekom obrnutom slijedu stvari za nas olakšanje bilo što, recimo, Rijeka ili Olimpija ne idu dalje, jer, kao, bogatiji su, ipak nas boli samo ono što je danas bh. fudbal.

Nije niko ni očekivao da Tuzla City izbaci nizozemski AZ, ali utisak je da su očekivanja kod nas sve manja, pa i oni s mnogo manjim ugledom od Nizozemaca nama su velika prijetnja. Gotovo smo navikli da ispadamo od klubova (nisu nižerazredni) koji su nekada za nas bili egzotika.

Ustvari, baš ti klubovi bi nam trebali biti najbolji pokazatelj kako se radi, a kako ne radi. Ti klubovi ulažu, imaju sve bolju infrastrukturu i planove. Znaju šta hoće, znaju koliko i kada mogu i tako se ponašaju. Sada, recimo, klub s Malte glatko može izbaciti naš klub i oni se tako ponašaju – samouvjereno i spremni su otići dalje. Jednostavna je računica – oni napreduju, a naši klubovi uglavnom stoje u mjestu, ako ne, idu ka nazad.

Novo otrežnjenje
Posebna je činjenica da u tim ligama koje se razvijaju ne može u Evropu niko doći na čudan način, a iz Premijer lige može. Ovdje ti može sudija donijeti 20 bodova, ovdje ti mogu uzeti licencu ako nisi podoban, ovdje ti mogu svašta napraviti…

I onda pošalješ takav klub u Evropu. Taj naš klub u bh. prvenstvu ima nekoliko faula po utakmici, a u Evropi na jednoj utakmici naprave dva penala zbog držanja protivnika u svom kaznenom prostoru. Nenaviknuti su i na to šta je faul, očigledno je.

Brzo će se javiti stručnjaci i govoriti kako je naša liga bazen za reprezentaciju. Nakon tri vezane pobjede u našoj ligi krenut će euforija u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru ili Tuzli. Ustvari, nastavljat ćemo lagati sami sebe i čekati novo evropsko otrežnjenje.

Ovo je liga za uhljebljenje „potankih“ igrača iz susjedstva i ovo je liga u kojoj se vrlo teško razvijaju naši mladi igrači. Rezultat je vidljiv i ovo više nikoga ne iznenađuje.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *