Main Menu

Prva jugoslavenska zvijezda i seks bomba

Desanka Beba Lončar rođena je 28. aprila 1943. godine u Beogradu, a u glumačke vode zakoračila je sa samo 17 godina, kada je odigrala ulogu u partizanskom filmu „Deveti krug“.

Nakon toga su joj ponudili ulogu u legendarnom filmu “Ljubav i moda”, nakon kojeg je stekla ogromnu popularnost, a mnogi su je poredili sa slavnom Brižit Bardo (Brigitte Bardot).

– Došli su kod mene i rekli mi – snimat ćeš jedan film, vozit ćeš vespu, nosit ćeš divne haljine, vozit ćeš se avionom… To je bilo kao san – rekla je ranije Beba.

Ljepotom je zasjenila sve i postaje jedna od najtraženijih glumica u Jugoslaviji. Uslijedile su uloge u filmovima “Dvoje”, “Dr”, “Lito vilovito”, “Dugi brodovi” i drugi.

Upravo ostvarenje “Dugi brodovi” odvodi je u Rim, gdje neko vrijeme nastavlja da živi.

– Mnogo sreće i slučajnosti utjecalo je na moju karijeru. Na Zapadu sam bila zanimljiva i kao djevojka koja u filmsku industriju stiže iza gvozdene zavjese – pričala je glumica.

Od jednog angažmana već sa 19 godina je uspjela sebi da kupi bijelog Mercedesa, piše Nova.rs.

– Dvosjed, kabriolet… To je najluksuzniji auto koji sam imala. Bila sam klinka, sad to vidim kao tipično dječiji potez. Meni su ta kola bila poput neke igračke, a isto sam tako kupila i bundu. Uopšte nije bila za mene, više onako za starije žene. Ali u Jugoslaviji tada svega toga nije bilo. Jednom sam sama sebi kupila veliki dijamant! Za to mi nikad nije trebao frajer. Mislim, ako je galantan, utoliko bolje – prisjećala se Beba.

Iako su mnogi muškarci uzdisali za njom, njeno srce osvojio je hrvatski biznismen Josip Radeljak.

Njih dvoje dobili su sina Lea, zbog čega je glumica odlučila da napusti karijeru i potpuno se posveti djetetu i djelovalo je da je sve među njima idilično. Ipak, 1994. godine, kada je Leo imao šest godina, odlučili da se razvedu. Ubrzo se saznalo da je Josip Radeljak, poznat po nadimku Dikan, Bebu varao sa glumicom Enom Begović, kojom se kasnije i oženio.

Lončar je plijenila svojom ljepotom

Iako su se u medijima pojavljivale neke njene izjave o Josipovoj nevjeri i raspadu braka, Beba se od tada potpuno povukla iz javnosti i više nije željela da komentariše ništa vezano za taj dio svog života. Kako je jednom prilikom pisao Jutarnji.hr, čini se da je upravo Dikan utjecao na tu njenu odluku, posebno kad se ima u vidu njihova borba za starateljstvo nad sinom.

Naime, po okončanju braka, Radeljak je insistirao da on preuzme brigu o dječaku. Glumica to nije željela da prihvati, te je Dikan, kako se navodilo, odlučio da joj napravi pakao od života.

Prema pisanjima pomenutog medija, Josip je Bebu proglasio alkoholičarkom i na dvije godine je smjestio na kliniku za odvikavanje. Nakon što je izašla, savjetovao joj je miran život u Beogradu i da zaboravi na Lea, a da će mu on zauzvrat obezbijediti najbolje obrazovanje, a poslije punoljetstva će na sina prepisati sve svoje nekretnine.

Kako je Leo godinama studirao u Londonu, pričalo se da su se on i njegova majka godinama tajno sastajali tamo, te da je ona na taj način bila dio njegovog života.

I sama glumica istakla je da je tokom života pravila greške.

– Bože moj, svi griješimo… Sve je to dio života. Uvijek sebi kažem: “Ako sam pogriješila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna” – rekla je jednom za “Press” Beba.

Dikan i Ena Begović vjenčali su se 2000. godine nakon 10 godina veze koju su krili od javnosti.

Prvog jula iste godine dobili su kćerku Lanu, a samo 45 dana kasnije, 15. avgusta dogodila se stravična tragedija u kojoj je Ena izgubila život.

Naime, jednomjesečna Lana, Ena, njena majka Tereza Begović i Josip i njegov sin Leo krenuli su automobilom na ručak kod jedne Dikanove prijateljice. Vozilom je upravljao Leo koji je nakon nekog vremena izašao iz auta zbog neiskustva i odlučio da zamjeni mjesto sa svojim ocem Josipom Radeljakom. Tada je terenac počeo da klizi, pa se srušio u provaliju.

Svi osim Ene tada su preživjeli nesreću, a ona je preminula zadobivši frakturu lobanje. Suđenje je trajalo do 2007. godine kada je Leo oslobođen krivice, a kao uzrok nesreće naveden je neispravan mjenjač na novom automobilu.

Radeljak je sreću potražio i kraj pjevačice Vlatke Pokos koju je upoznao 2001. godine. Vezu su u početku krili, a vjenčali su se 2004. godine. Ipak, brak im nije potrajao i razveli su se 2007. godine. U trenutku kada su uplovili u romansu ona je imala 31 godinu, a on 58.

Njih dvoje nisu se rastali na najljepši način, te su njihova prepucavanja i iznošenje “prljavog veša”, često punili naslovne strane novina. Vlatka je čak 2010. godine napisala i knjigu “Život u raju” u kojoj je navela i da je bila žrtva Dikanovog nasilničkog ponašanja.

– Od obožavane žene koja je dobijala crvene ruže i poruke, postala sam dio posluge koja se sa mora vraćala u automobilu sa prtljagom – napisala je Vlatka.

– Naučila sam da više nikad neću nijednom muškarcu dozvoliti da mi upravlja životom i karijerom. Muškarcima ne vjerujem. Nakon razvoda sam 14 godina praktično sama, osim nekoliko nevažnih afera. I vjerujem da će tako i ostati. Sretna sam – rekla je Pokos.

Radeljak je, očigledno, bio slab na lijepe i dosta mlađe žene. On je 2009. godine upoznao glumicu Dolores Lambašu koja je od njega bila mlađa skoro četiri decenije.

Ona se čak i u selila u njegov stan na Cvetnom trgu, a raskinuli su 2013. godine. U oktobru iste godine Dolores je poginula u saobraćajnoj nesreći.

Mnogi muškarci uzdisali su za njom

Zbog toga što su dvije žene koje je volio tragično završile, Josipa česti nazivaju “ukletim balkanskim udovcem”.

Nakon nevjerstva Bebi Lončar i ucjena vezanih za dijete, zatim optužbi Vlatke Pokos za nasilničko ponašanje, sve je dodatno šokirala činjenica da je Radeljak rođenu majku izbacio na ulicu.

Gjermina Radman, njegova majka, javno je o tome govorila.

– Srce mi puca jer me sin Josip Radeljak izbacio iz kuće – rekla je devedesetpetogodišnja žena tada za Slobodnu Dalmaciju.

– Ne želim da moj stariji sin govori na sudu kako sam ja dementna, kada to nije istina. Uprkos mojoj starosnoj dobi, pri zdravoj sam pameti, o čemu može posvjedočiti bilo ko od osoba koje me poznaju, a i njegova bivša supruga Beba Lončar, s kojom se često čujem. Meni srce puca, ali sa sinom Josipom Radeljakom raskrstila sam sve odnose još 1992. godine, kad me izbacio iz svoje kuće u Rimu – nastavila je ona priču tada.

– Josip i protiv mene vodi sudski spor za vlasništvo nad dijelom kuće na Braču, te bi me vjerovatno i zbog toga htio proglasiti dementnom. To nije istina, ja od lijekova pijem samo one za srce, vitalna sam, živim normalno i putujem po svijetu. Prije našeg sukoba u kojem smo raskrstili jedno s drugim, ja sam godinama dolazila u njegovu kuću u Rimu. Tamo je živio s tadašnjom suprugom Bebom Lončar, a kako je ona kao glumica često putovala zbog snimanja, a on zbog poslova, ja sam se brinula za njihovog sina Lea – ispričala je Gjermina i dodala:

– Tada smo se moj mlađi sin, Josipov polubrat Željan, i ja 1992. godine ispriječili tokom sukoba između Josipa i Bebe, nakon čega nas je on oboje izbacio iz svoje kuće. Meni je zbog toga neizmjerno žao, ali to je njegova odluka. S Bebom sam i dalje u najboljim odnosima, i čujemo se često te mi i dan-danas zahvaljuje na svemu. Ona preko medija prati sudske sporove vezano za njega i sablažnjava se – otkrila je Radeljakova majka, naglašavajući da se stidi što joj je on sin.

Leo Radeljak je tada stao na očevu stranu, a 2009. godine o svemu se oglasio i Dikan.

– To je sve laž i smeće, samo mi podvaljuju. Moja majka je stara i zaboravna žena, pa su je nagovorili. Nije istina da branim Leu i Lani da je vide. Prije godinu smo bili kod nje, imam i slike, ali je ona zaboravila. Šta će ona meni ostaviti? Nema ništa, osim starih cipela – rekao je Josip.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *