Main Menu

Muškarci su skloniji poduzimanju „idiotskih rizika”

Muškarci su skloniji riskiranju od žena, a također su i ispred žena kada je u pitanju poduzimanje rizičnog ponašanja koje je iznimno „idiotski”. Slijedom toga, većina dobitnika nagrade Darwin (Darwin Award) su muškarci, navodi se u studiji objavljenoj u posebnom broju časopisa British Medical Journal.

Kako bi postala dobitnik nagrade Darwin, te smiješne časti koja se dodjeljuje već više od 20 godina, osoba mora umrijeti na „izuzetno idiotski način”. Na primjer, jedna od osoba koje se navode u studiji je „terorist koji je poslao pismo bombu s nedovoljnim iznosom poštanskih maraka, a kada mu se pismo zbog toga vratilo, ne razmišljajući ga je otvorio”, napisali su naučnici.

U studiji objavljenoj u ponešto neformalnijem izdanju medicinskog časopisa koji inače objavljuje ozbiljna istraživanja, naučnici iz Velike Britanije koristili su bazu podataka svih dobitnika nagrade Darwin (od 1995. do 2014.) kako bi provjerili teoriju koju su nazvali „teorija idiotskih muškaraca”, te vidjeli jesu li muškarci općenito više skloniji poduzimanju rizika, posebice „idiotskih rizika”. Istraživači su pregledali priče svih nominiranih za tu nagradu, s posebnim naglaskom na spol pobjednika. Za osvajanje te nagrade, činjenice o okolnostima smrti moraju biti provjerljive.

Istraživači su na uvid dobili 332 slučaja za koje je Odbor nagrade Darwin potvrdio da se radilo o pravim incidentima, no u kasnijoj su analizi isključili 14 slučajeva smrti avanturističkih parova, promatrajući na kraju 318 slučajeva. Među njima je bilo samo 36 žena. Ostala 282 dobitnika ili 88,7%, bili su muškarci. Dobiveni rezultati potvrdili su teoriju da su „muškarci idioti, a idioti rade glupe stvari”, rekli su naučnici.

Teorija također može objasniti činjenicu da su neka prethodna istraživanja pokazala prisutnost rodnog jaza kada je u pitanju poduzimanje opasnih ponašanja, posjeta hitnom bolničkom odjelu i smrtnosti. Na primjer, muškarci su češće bili primljeni na hitni odjel nakon slučajnih povreda od žena ili sa sportskim povredama, a veća je i vjerovatnost da će poginuti u saobraćajnim nesrećama.

Kako prenosi LiveScience, istina je da je veća vjerovatnost da će se muškarci baviti rizičnijim sportovima ili opasnim zanimanjima, ali jednako je tako istina i da su skloniji činjenju više glupih stvari, navodi se u studiji.

Ipak, postoji i mogućnost pristranosti, jer moguće je da slučajevi gdje su žene poduzimale takve „idiotske rizike” jednostavno nisu bili tako često prijavljeni. Osim toga, konzumacija alkohola i njegove posljedice mogu se različito očitovati kod muškaraca i žena, a mogu potencijalno utjecati i na činjenicu koliko će muškaraca i žena na kraju biti sudionikom slučaja koji će ih dovesti do osvajanja nagrade Darwin, zaključili su.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *