Main Menu

Šta je plantarni fascitis i kako sebi pomoći

Bole li vas noge kad ujutro napravite prve korake? Vraća li se oštar bol nakon što sjedite ili stojite neko vrijeme?

Bolni znaci
Mogli biste imati plantarni fascitis i, ako je tako, dobra je ideja liječiti ga što je prije moguće. Ako ga zanemarite, to može promijeniti način na koji hodate i dovesti do problema s koljenima, kukovima i leđima.

Čvrsta traka tkiva, nazvana plantarna fascija, povezuje petu s nožnim prstima. Plantarni fascitis nastaje kada je ovo tkivo nadraženo.

Probadajući bol u dnu stopala, blizu pete, najočitiji je simptom, ali taj bol može početi tupo i vremenom se pogoršati. Može vas povrijediti istezanje stopala ili pritisak na svod stopala. Vjerovatno će vas i boljeti nakon treninga.

Hodanje i trčanje odlična su vježba, ali ako radite mnogo toga, povećavate mogućnosti za ovu vrstu bola u stopalu. Prekomjerna težina, više od 40 godina ili posao koji vas drži na nogama mnogo sati, također vam povećavaju šanse za bol.

Zbog toga posjetite ljekara.

Posjetite ljekara
Vaš ljekar će vas pitati o simptomima i pažljivo pogledati vaša stopala. Možda će htjeti napraviti i snimanje, poput rendgenskog, ultrazvuka ili snimanja magnetskom rezonancom (MRI) te pedobarografiju, kako biste dobili potpuniju sliku i isključili druge probleme poput artritisa ili prijeloma.

Usporite i odmorite
Ako imate plantarni fascitis, tkiva u stopalu su oštećena ili razderana. Odmor je ključni dio liječenja – odmorite se od aktivnosti koje opterećuju vaša stopala, poput trčanja, hodanja i aerobnih vježbi. Umjesto toga, odaberite vježbe s niskim utjecajem, poput plivanja ili vožnje biciklom. Da biste olakšali bol, aplicirajte i led. Hladna pakiranja leda dobro funkcioniraju jer se oblikuju prema vašem stopalu. Umotajte ih u peškir i stavite na nogu 20 minuta, 4 puta dnevno.



« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *