Main Menu

Na današnji dan 17. septembar

Osnovan fudbalski klub “Željezničar”
17. septembra 1921. godine fudbalski klub “Željezničar” je odigrao prvu zvaničnu utakmicu, i to protiv tada jedne od najpoznatijih fudbalskih ekipa na teritoriju BiH, ekipe “Sašk Napretka”, te većina ovaj datum (17.09.1921.) smatra rođendanom jednog od najboljih fudbalskih klubova u BiH, FK “Željezničar”. Ideju o osnivanju fudbalskog kluba “Željezničar” , mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Ipak, tadašnje društveno-političke okolnosti nisu išle na ruku osnivanju radničkog kluba. Uprkos svemu, i te administrativne prepreke su prevladane te je Željezničar nakon višemjesečnog čekanja na molbu za prijem u Podsavez, uz uslov odigravanja dvije utakmice, primljen za punopravnog člana objavom u „Večernjoj pošti“ u ponedjeljak 19. septembra 1921. godine.

Već prva utakmica, odigrana kao uslov za prijem, protiv najjačeg gradskog kluba u to vrijeme – SAŠK-a, bez obzira na negativni rezultat 1:5, nagovjestila je jednu prelijepu sportsku priču. Da ona bude uzbudljiva u samom početku pobrinuo se inicijator osnivanja kluba Dimitrije Dimitrijević, koji je pogotkom na toj utakmici postao igrač koji je postigao prvi zvanični pogodak u historiji kluba. Željezničar postaje punopravni član Fudbalskog podsaveza i uvršten je u Drugi razred zajedno sa ŠK Špartom, ŠK Trojom i ŠK Barkohbabom, gdje se takmiči do sezone 1926/27, kada ulazi u Prvi razred sarajevskog podsaveza i tamo se takmiči sve do II svjetskog rata.

Austougarska vojska zauzela Brčko

Austougarska vojska zauzela Brčko

Vojska je u brčanski kraj ulazila iz dva smjera: od Bosanskog Šamca preko Orašja i od Dubrava preko Vukšića i Ulica. Dio stanovništva (uglavnom muslimani, ali i nešto pravoslavaca) je pod vodstvom Mehmed-bega Čerimagića i Nike Ristanića pružao otpor sa oko 600 dobrovoljaca. Do sukoba s austro-ugarskom vojskom došlo je 16.9.1878. godine kod sela Lončari i Krepšić, odakle su se branitelji morali brzo povući. Austrougarske trupe zauzele su brčanski kraj 17.9.1878. godine i stavili ga pod vojnu upravu. Po selima u kojima su vođene borbe bilo je više mrtvih i ranjenih nego li same vojske. Od okupacijske vojske je zbog slabe obaviještenosti stradao i dio civilnog kršćanskog stanovništva, jer su i njih zbog slične nošnje smatrali muslimanima, pobunjenicima. U gradu je tada osnovana tzv. etapna pošta (privremena vojna pošta) za potrebe vojske.

Rođen Sergej Barbarez

Rođen Sergej Barbarez

Klupska karijera
Fudbalsku karijeru počeo je 1984. godine u omladinskom pogonu FK Veleža iz Mostara. Sa 19 godina potpisao je prvi prosefionalni ugovor sa FK Veležom. Nakon povratka iz armije 1991. godine, odlazi u posjetu rodbini u Njemačku, te odlazi na trening Hannovera. U Hannoveru je impresionirao tadašnjeg trenera, te zbog teške političke situacije u Jugoslaviji odlučuje ostati u Hannoveru, te potpisuje ugovor 1991. godine. U Hannoveru ostaje sve do 1993. godine, kada prelazi u Union Berlin za koje je u 88 utakmica postigao 46 golova. Nakon odličnih igara u Union Berlinu, 1996. godine prelazi u Hansu Rostock. U Hansi provodi dvije solidne sezone, te 1998. godine za 1.100.000 € prelazi u Borussiu Dortmund. Međutim nakon dolaska Michael Skibbea na trenersko mjesto Dortmunda, Barbarez pada u drugi plan. Zbog toga 2000. godine odlazi u Hamburger SV za 1.800.000 €. U HSV-u postaje standardan igrač te u sezoni 2000/2001. postaje najbolji strijelac njemačke Bundeslige. U HSV-u ostaje šest godina, i stječe velike simpatije kod domaće publike. U periodu od 2000. do 2006. godine za HSV odigrao je 174 ligaške utakmice, te postigao 65 golova. U ljeto 2006. godine prelazi u Bayer 04 Leverkusen, gdje ostaje sve do 2008. godine, odnosno do kraja svoje igračke karijere. U 330 bundesligaških utakmica postigao je 95 golova, dobio 85 žutih, te 4 crvena kartona.

Reprezentacija
Za bosanskohercegovačku fudbalsku reprezentaciju debitovao je 14. maja 1998. godine na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Argentine u La Plati. Dugo vremena bio je kapiten reprezentacije, ali zbog raznih afera koje su se dešavale u N/FS BIH oprostio se od najdražeg dresa 2006. godine. Posljednju utakmicu za reprezenatciju odigrao je 7. oktobra 2006. godine na kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2008. godine protiv reprezentacije Moldavije. Za bosanskohercegovačku reprezentaciju odigrao je 47 utakmica i postigao 17 golova.

Trenerska karijera
5. januara 2010. godine dobio je UEFA trenersku licencu, za koju je edukaciju prošao u Jablanici. Trenutno je član upravnog odbora HSV-a

Uspjesi, nagrade i priznanja
Najbolji strijelac njemačke Bundeslige u sezoni 2000/2001.
Fudbaler godine u BiH – 2001.
Osvojio njemački DFB Ligakup sa HSV-om – 2003.
Fudbaler godine u BiH – 2003.
Sportista godine u BiH – 2005.
Ulica u Mostaru dobila ime po njemu 2005. godine.
Sa 324 odigrane utakmice postao strani igrač sa najviše nastupa u njemačkoj Bundesligi – 2008.

Porodica
Oženjen je i otac dva sina. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu njegov otac i sestra izbjegli su u Hannover, dok mu je majka cjeli rat provela u Mostaru.

Rođen Mirza Teletović

Rođen Mirza Teletović

Mirza Teletović je bosanskohercegovački košarkaš. Rođen je 17. septembra 1985. godine u Mostaru. Trenutno je član španske Caje Laboral, za koju veoma uspješno nastupa u ACB ligi i Euroligi. Zbog visine, ali i snalažljivosti Teletović je još kao dječak počeo trenirati košarku u jablaničkom KK Turbina. Sa 14 godina pristupio je tuzlanskoj Sloboda Diti, nastavio u belgijskom Ostendeu, gdje je svojim igrama skrenuo pažnju košarkaških stručnjaka iz Evrope i svijeta. Reprezentativac BiH je od 2005. godine i nastupao je na EP u SCG.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.