Main Menu

Potpuno električni SUV vrhunskih karakteristika

Škoda je za tržište Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu predstavila svoj prvi potpuno električni SUV Enyaq iV.

S obzirom na prvi dojam koji smo stekli vidjevši ovaj automobil uživo, posve nam je jasno i zašto češki proizvođač s pravom od ovog modela očekuje veoma mnogo.

Dizajn ovog modela potpisuje Omer Halilhodžić, dizajner iz Bosne i Hercegovine.

U Mladoj Boleslavi nastao je Enyaq iV, SUV tek pet centimetara kraći od Kodiaqa ili karavanske izvedbe Octavije koji plijeni izgledom, opremom i kvalitetom. Samim tim logično i – cijenom.

Škoda Enyaq iV

Enyaq iV pripada kvartetu SUV modela Škode
Enyaq iV predstavlja i korak naprijed u tradicionalnim vrijednostima marke Škoda. Pametna rješenja po kojima je ova marka već poznata, tradicionalno izdašna unutrašnjost i pametne tehnologije u ovom se novitetu kombiniraju s evolucijom Škodinog dizajnerskog jezika i neuobičajeno bogatom opremom.

Prije svega, ovo je prvi serijski model marke Škoda izrađen na osnovi modularne električne platforme (MEB) Volkswagen koncerna.

Iako Enyaq iV pripada kvartetu SUV modela Škode nastalom u periodu od 2016., za razliku od ostala tri modela njegovo ime ne počinje slovom K, kao kod modela Kamiq, Karoq i Kodiaq, već slovom E.

Škoda Enyaq iV

Ako ste se pitali odakle ime Enyaq iV, treba reći da ono potječe od irskog naziva ‘enya’, što znači ‘izvor života’. Enya sama dolazi od irske galske riječi ‘Eithne’, što znači ‘esencija’, ‘duh’ ili ‘princip’.

Škoda Enyaq ima mnoštvo sigurnosnih sistema, uključujući kočenje u nuždi kada ususret dolazi automobil koji nam skretanjem presijeca put, upozorenja o mogućim sudarima s biciklistima ili automobilima prilikom otvaranja vrata, aktivnu pomoć u izbjegavanju prepreka i devet zračnih jastuka. Enyaq iV je uvijek na internetu.

Škoda Enyaq iV

Za razliku od mnogih drugih električnih automobila koji izgledom doslovno vrište i ističu vrstu pogona kojom se koriste, Enyaq iV privlači poglede licem koje se u osnovi ne razlikuje od ostalih Škoda s termičkim motorom.

Dok se u modelima Škode s motorom na izgaranje potrebno gorivo nalazi u spremniku za gorivo ispod stražnjih sjedala, pogonska energija u modelu Enyaq iV dolazi iz visokonaponskih baterija koje su smještene između prednje i stražnje osovine u podvozju.

Škoda Enyaq iV

(Duga) putovanja bez mnogo brige
Baterija se, ovisno o kapacitetu, sastoji od više modula u kojima se nalaze po 24 litij ionske baterijske ćelije. One imaju mogućnost brzog punjenja zahvaljujući snazi punjenja od čak 125 kW.

Udobnost koju nudi Enyaq iV izvan grada još više dolazi do izražaja. Zvučna izolacija ostaje na visokoj razini i pri velikim brzinama, a ovjes se dobro nosi s povećom masom i kroz zavoje.

Prvenstveno zbog razine udobnosti i komfora koji pruža, ali i prosječne autonomije od 388 kilometara. Primjerice, putovanje od Sarajeva do Bihaća i natrag može se odraditi bez previše briga. Ni duže relacije, recimo prema Italiji, Francuskoj ili Njemačkoj, uz malo planiranja nisu bauk.

Uživajte!






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *