Main Menu

Lana Pudar: Ponosna sam na rezultate u Rusiji, konkurencija je bila jaka

Mlada bh. plivačica Lana Pudar je prethodnih desetak dana provela u ruskom Kazanju gdje se takmičila na Svjetskom kupu i Evropskom prvenstvu u malim bazenima, a danas se konačno vratila u BiH.

Na sarajevskom aerodromu dočekali su je porodica i prijatelji, a uspjela je Lana da odvoji i dio vremena za obraćanje novinarima.

Lani je prvo stigla čestitka iz Plivačkog saveza BiH gdje su naveli da “ovo što je uradila Lana u posljednje vrijeme spada u najbolje rezultate BiH općenito, a naročito kada se radi o plivanju”.

Napatila favoritkinje
Pudar je izrazila zadovoljstvo svojim rezultatima.

– Ponosna sam na postignute rezultate u Rusiji. Dobro sam, utisci se još sliježu. Konkurencija je bila stvarno jaka, rekla je na početku Lana, te odgovorila na pitanje da li je svjesna koliko je sa svojih 15 godina donijela radosti narodu u BiH?

– Pričala sam s trenerima oko tih stvari. Ja nisam toga svjesna. Jako mi je drago vidjeti da se ljudi vesele mojim uspjesima. Mogu još mnogo toga postići. Sad je već normalnije da plivam pored svog idola, protiv jake konkurencije, naglasila je Pudar.

Trenerica kluba “Orka” Alena Ćemalović dodala je:

– Lana je sve više napredovala, došla je do toga da nastupa s najboljima u seniorskoj konkurenciji. U finalu 200 metara delfin je napatila favoritkinje i tako pokazala svoje umijeće. Imali smo intenzivne pripreme na kraju prošle plivačke sezone, mi smo početkom avgusta lagano krenuli u novu sezonu. Ovo je tek početak Lanine karijere, pa je tek upisala i srednju školu. Na ovom takmičenju smo htjeli provjeriti njenu trenutnu formu. Najvažnija su nam takmičenja juniorsko SP i EP. Nastavljamo da radimo dalje, kazala je Ćemalović.

Potom se prisutnima obratio i predsjednik Plivačkog kluba “Orka”, Damir Đedović:

– Glavni projekat je izgradnja tog bazena u Mostaru, jer Lana ostvaruje sve ove rezultate iako nema uslova. Trenira van Mostara, izostaje iz škole.., kaže Đedović.

Državni rekordi
Naša predstavnica je prvo nastupala na Svjetskom kupu na kojem je izborila tri finala, a na onom posljednjem ispisala je historiju bh. plivanja i u disciplini 100 metara delfin osvojila bronzanu medalju, a to je uradila s vremenom 57.39 sekundi.

Potom je uslijedio nastup na Evropskom prvenstvu za seniore u malim bazenima, također u Kazanju. Lana se i tu plasirala u finale 200 metara delfin gdje je osvojila peto mjesto.

Nakon toga Lana je izborila plasman u finale utrke na 100 metara delfin gdje je bila šesta s vremenom 56.78 sekundi. Ujedno je bila i najmlađa učesnica finala sa svojih 15 godina.

Turneju u Rusiji, već pomalo umorna Pudar, završila je plivanjem u polufinalu EP-a, u disciplini 50 metara delfin, gdje je s vremenom 26.40 ostala bez finala. Dodajmo i to da je Lana u Rusiji u nekoliko navrata postavila nove državne rekorde, u disciplinama 200, 100 i 50 metara delfin.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *