Main Menu

Znate li gdje se nalazi najtanji neboder na svijetu?

111 West 57th St (također poznat kao Steinway Tower), prvi put predstavljen javnosti krajem septembra 2012., a završen 2021. godine.

Nalazi se južno od Central Parka, duž dijela 57. ulice na Menhetnu.

Njegove su dimenzije: impresivnih 435 metara visine, ali samo 18,14 metara širine, iste mjere kao dužina standardne staze za kuglanje.

To čini Steinway Tower trenutno najtanjim neboderom na svijetu s omjerom širine i visine od 1:24.

Za poređenje, normalni neboderi imaju omjer 1:10 do 1:12.

Stambeni toranj ima staklenu fasadu sa stupovima od terakote. Iako je izgrađena od najčvršćeg betona na svijetu, zgrada se kad god se vjetar pojača, zanjiha za nekoliko metara i ovo kretanje ne predstavlja sigurnosnu opasnost.

Na 84 sprata nalaze se 64 luksuzna stana – najjeftiniji na nižim spratovima a prodaju se u protuvrijednosti od 7 miliona eura. Ako želite doživjeti spektakularan pogled na horizont, morate još dublje posegnuti u džep. Za penthouse se plaća 60 miliona eura. Proteže se na nekoliko spratova.

Čelična kruna od 300 stopa ukrašava vrh zgrade; unutra, stanovnici imaju pristup svemu, od usluge vratara do bazena dugog 82 stope s privatnim kabinama, saunom i parnim kupatilima. Same rezidencije nude pogled od 360 stepeni na Central Park, a trospratni penthouse u tornju može se pohvaliti ručno izrađenom kadom od nikla.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *