Main Menu

Slušanje muzike podjednako važno koliko i vježbanje

​Na osnovu najnovijeg istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “American Medical Association Network Open”, slušanje muzike pozitivno djeluje na mentalno zdravlje.

Štaviše, njen utjecaj je zapravo jednak rezultatu koji se postiže fizičkom aktivnošću, odnosno, smanjuje se nivo stresa u organizmu.

Iako se i ranije znalo da muzika pozitivno utječe na mentalno zdravlje, pogotovo kada je riječ o terapijama pomoću muzike, ovo je prvi potvrđeni podatak koji slušanje omiljene pjesme ili kompozicije povezuje, odnosno, izjednačava s benefitima vježbanja.

– Nimalo nas ne iznenađuje podatak da muzika poboljšava emocionalno blagostanje, dok nam, istovremeno, pruža potreban odmor od stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da kada slušamo muziku naš mozak otpušta dopamin, a on smanjuje osjećaj napetosti i stresa – kaže psiholog Skot Glasmen, jedan od autora istraživanja.

– Nedavne studije, također, su otkrile da ljudi imaju više koristi od vježbanja dok slušaju muziku. Njihova motivacija je veća, a pozitivno utječe i na njihovo raspoloženje prilikom fizičke aktivnosti – dodaje Glasmen.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *