Main Menu

Danas opći izbori u BiH: Za vlast se bori 127 političkih subjekata, pravo glasa ima 3.368.666 birača

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju opći izbori. Pravo glasa danas ima ima 3.368.666 birača, koji će moći birati između čak 7.257 kandidata. Birališta se otvaraju ujutro u 7 i zatvaraju navečer u 19 sati. Pravo glasa ima 3.368.666 birača.

Na izborima učestvuje ukupno 127 političkih subjekata, od čega su 72 političke stranke, 38 je koalicija i 17 nezavisnih kandidata.

Za građane ove brojke, ali i čitav izborni proces mogu izazvati konfuziju, s obzirom da će svaki glasač ispred sebe imati čak četiri izborna listića.

72 političke stranke
Građani Federacije BiH tako će birati člana Predsjedništva, zastupnike u Parlamentu BiH sa stranačkih lista, zastupnike u Parlamentu FBiH te kantonalne zastupnike za skupštine kantona u kojima imaju prebivalište.

Kada je u pitanju Predsjedništvo, građani FBiH će ispred sebe na listiću imati kandidate i za bošnjačkog i za hrvatskog člana Predsjedništva, ali će moći glasati za samo jednog kandidata.

Građani Republike Srpske također će imati četiri listića. Oni će birati člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, predsjednika Republike Srpske, članove Parlamenta BiH te poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kada je riječ o izboru predsjednika Republike Srpske, onaj kandidat koji dobije najviše glasova postaje predsjednik RS. Najbolje plasirani iz druga dva konstitutivna naroda u odnosu na pobjednika, postaju potpredsjednici RS.

Utrka za Predsjedništvo
Tradicionalno na izborima je najzanimljivija utrka za Predsjedništvo BiH. Ove godine građani će imati „manje“ izbora nego i na jednim izborima ranije.

U utrci za člana Predsjedništvo iz reda bošnjačkog naroda će se naći samo 3 kandidata: Bakir Izetbegović kao kandidat SDA, Denis Bećirović kao kandidat koalicije 11 stranaka te Mirsad Hadžikadić ispred Platforme za progres. Bitka za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda na ovim izborima se vodi između Željka Komšića kao kandidata DF-a te Borjane Krišto, kandidatkinje HDZ-a i stranaka okupljenih oko HNS-a.

Kada je u pitanju RS, ključna bitka za člana Predsjedništva vodit će se između Željke Cvijanović kao kandidatkinje SNSD-a, Mirka Šarovića kao kandidata opozicije, Nenada Nešića kao kandidata DNS-a te Vojina Mijatovića koji istupa ispred koalicije domovina.

Formiranje vlasti
Nakon izbora i popunjavanja skupština na svim nivoima, slijedi kompleksan proces formiranja vlasti BiH. Za formiranje novog saziva Vijeća ministara potrebno je da se obezbijedi natpolovična većina od 22 zastupnika. Pored toga je potrebno obezbijediti i entitetsku većinu, što znači da najmanje polovina zastupnika iz svakog entiteta mora glasati za novog mandatara. Pored Zastupničkog doma, novi mandatar za Vijeće ministara mora biti potvrđen i od Doma naroda FBiH na način da pored natpolovične (8 od 15 delegata) dobije i podršku najmanje 3 delegata iz svakog kluba konstitutivnih naroda.

Slična procedura je i prilikom imenovanja izvršne vlasti u Federaciji BiH. Za razliku od RS, predsjednik i dva entiteta ovog entiteta se biraju indirektno i to na način da za njih mora glasati opća većina u oba doma Parlamenta FBiH, a pored toga i najmanje trećina delegata iz kluba svakog konstitutivnog naroda u Domu naroda FBiH. Predsjednik Federacije potom imenuje mandatara za sastav nove Vlade FBiH kojem je potrebna ista vrsta podrška i oba doma Parlamenta FBiH.

Ko će biti u poziciji da formira novu vlast nakon današnjih izbora i kakva će kombinatorika postati izgledna zavisit će prije svega od vaših glasova.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *