Main Menu

Ove četiri pasmine pasa nisu najbolji izbor za porodice s malom djecom

Uz pravilan odgoj, disciplinu i nadzor većina pasmina pasa čine divne kućne ljubimce, ali neke pasmine po tom pitanju predstavljaju veći izazov od drugih pa nisu najbolji izbor za porodice s malom djecom.
Riječ je o psima koje zahtijevaju više discipline, vremena i pažnje, pa se ne preporučuju ni neiskusnim vlasnicima.

1. Rotvajler

Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno reagirati pa čak i napasti dijete ako, primjerice, dijete vikne i pobjegne. Pas može instinktivno potrčati za djetetom jer mu je u genetskom kodu da trči za plijenom, a problem je da ga je teško zaustaviti kada jednom krene.

2. Sibirski haski

Ovaj pas je po prirodi zaigran i vrlo energičan. Mogu biti prijateljski raspoloženi, ali zbog njihovih specifičnih potreba, inteligencije i potpune odsutnosti nagona za čuvanjem, možda nisu najbolji kućni ljubimci za djecu. Ova pasmina linja se kroz cijelu godinu što može izazvati ili pojačati alergiju kod djece.

3. Doberman

Riječ je o vrlo inteligentnoj, snažnoj pasmini čiji pripadnici čine odlične pse čuvare. Imaju snažan zaštitnički instinkt zbog čega će nepoznati ljudi razmisliti dvaput prije nego im priđu ili učine nešto nažao njihovim vlasnicima. Međutim, zbog sklonosti da budu izrazito tvrdoglavi i zbog njihove ogromne energičnosti, dobermani se ne preporučuju porodici s malom djecom kao ni neiskusnim vlasnicima pasa.

4. Jack Russell terijer

Manji pas koji voli kopati i lajati, Jack Russell terijer nije pasmina pogodna za svaki dom. Imaju vrlo izraženu samovolju zbog čega traže čvrstu i konzistentnu dresuru. Krasi ga narav čuvara zbog čega Jack Russell terijer može biti vrlo teritorijalan i može reagirati naglo na nepoznatu osobu, psa ili neku okolnost s kojom nije upoznat.
Veća djeca bolje će znati “cijeniti” inteligenciju ovoga psa, ali mala djeca mogu ga učiniti razdražljivim.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *