Main Menu

Uspjeh BiH filmova

“Quo Vadis, Aida?” nominovan za najbolji evropski film

Evropska filmska akademija je na press konferenciji u Sevilji objavila nominacije za najveća dostignuća europske kinematografije u 2020. i 2021. godini, saopćila je produkcijska kuća Deblokada.

Film te produkcijske kuće “Quo Vadis, Aida?” nominovan je u četiri od pet najvažnijih kategorija: najbolji evropski film 2021. godine, redateljica Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović, Jasmila Žbanić za najbolju evropsku redateljicu, Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu te Jasmila Žbanić za najbolju evropsku scenaristicu.

Pored navedenih nominacija film “Quo Vadis, Aida? “ je nominovan i za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu koja se dodjeljuje od studenata evropskih univerziteta.

Iz Deblokade ističu da nominacije predstavljaju još jedno veliko priznanje za film koji je već dosad obilježio svjetsku kinematografiju u 2020. i 2021. godini.

Nakon premijere na Venecija Film Festivalu film je bio nominovan za nagradu Američke filmske akademije Oscar, nagrade Britanske filmske akademije BAFTA, dobitnik je Independent Spirit Awards, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

Za nominovane filmove glasalo je više od 4.100 članova Evropske filmske akademije.

Završna ceremonija će biti održana 11.decembra u Berlinskoj areni, a dan prije svečanosti producenti i autori nominovanih filmova će imati prijem kod berlinskog gradonačelnika, saopćeno je.

Redateljica Jasmila Žbanić

“Deset u pola” Danisa Tanovića prikazana na festivalu u Dohi

Nova komedija bh. reditelja Danisa Tanovića “Deset u pola”, čijom je svjetskom premijerom otvoren 27. Sarajevo Film Festival, nakon što je otvorila Bosfor filmski festival (Bosphorus Film Festival) u Istanbulu, prikazana je i prvu noć Ajyal Film Festivala u Dohi u Kataru. Slijedi i premijera u Hrvatskoj – film će biti prikazan na Zagreb Film Festivalu, u čast nagrađenih, 20. novembra izvan konkurencije.

Danis Tanović

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Glavne uloge igraju Branko Đurić i Izudin Bajrović.

“Deset u pola” Danisa Tanovića uskoro dolazi u kina širom BiH i regiona.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *