Main Menu

Ljubomora je neprijatno i jako bolno iskustvo

Ljubomora je kompleksno stanje koje karakterizira osjećaj nedostatka pažnje ili ljubavi, i to zbog činjenice da je ta pažnja ili ljubav data nekom drugom. Ljubomora je svima poznata, kao i zavist, pohlepa, sumnja, stid i druge emocije.

Uzrok apatije
Većina ljudi, govori dr. Slobodan Nogo, spec. psihijatar, načelnik Centra za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu, ljubomoru doživljava kao neprijatno i bolno iskustvo.

– Sa stanovišta psihijatara, ljubomora je jedan od fenomena ljudske psihe, koji je u mnogim situacijama normalna reakcija na stanja nedostatka pažnje koja su nastala od značajne osobe. Odnosno, pretpostavlja se da je kod svake normalne, zdrave osobe ovaj osjećaj moguć. Ljubomora je negativno obojeno iskustvo i stoga uzrokuje patnju – kaže dr. Nogo.

Kao i svaka negativna emocija, dodaje psihijatar, kao što su zavist, poniženje, krivica, želja za osvetom, itd., ljubomora ima korisno značenje i omogućava našoj psihi da se bolje prilagodi vanjskim faktorima stresa.

Podmukla i toksična
– Takozvana nesvjesna ljubomora je posebno podmukla i toksična, manifestira se agresivnim ili suovisnim ponašanjem s voljenima i autoagresijom. Istovremeno, sama osoba ne razumije da je ljubomorna i na taj način pokušava povratiti pažnju, priznanje ili ljubav – dodaje dr. Nogo.

Sa stanovišta psihijatra, ljubomora, osim što je negativna emocija i kompleksno stanje, može biti i simptom mnogih mentalnih bolesti. Prije svega paranoja, psihoorganskih sindroma, demencije, blage mentalne retardacije, poremećaja ličnosti, alkoholizama, epilepsije i depresije.

Razne anksioznosti
Ljubomora se može pripisati raznim anksioznostima kada dolazi do prenadraženosti određenih struktura u mozgu, ističe dr. Nogo. Samo kod ljubomore žarište prenadraženosti postoji dugo, doprinoseći neravnoteži u procesima inhibicije i ekscitacije u cijelom mozgu te promjeni hemijskih procesa u neuronima.

Situacije kada je potrebna pomoć psihijatra
Ako ljubomora nastaje kao reakcija na stvarne vanjske događaje kao što su odlazak voljene osobe s drugim, neuzvraćena ljubav, nedostatak pažnje, onda se ona nema potrebe posebno rješavati.

U takvim slučajevima to je normalno. Preporučuje se, govori dr. Slobodan Nogo, da sačekate, pritisnite pauzu, odete na odmor, radite na svojoj anksioznosti i svom niskom samopoštovanju.

– U slučajevima kada osjećaj ljubomore prekriva cijelu svijest, potčinjava ponašanje, mijenja percepciju, tada će biti potrebna pomoć psihijatra. U blagim slučajevima, patološka ljubomora se manifestira u obliku opsesivnih misli, osoba može ostati kritična prema svom stanju i shvatiti da se ne može sama nositi s tim – navodi dr. Nogo.

U težim slučajevima, dalje kaže, opsesija prelazi u pogrešni zaključak od kojih se ne može odvratiti, gubi se kritičko razumijevanje, a tu je pomoć moguća samo u slučajevima kada rodbina to primijeti i može organizirati pregled kod psihijatra.

Samo, navodi dr. Nogo, liječenje može riješiti takav osjećaj ljubomore.



« (Previous News)
(Next News) »



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *