Main Menu

Najmanja kuća u Londonu: 13 kvadrata u kojim baš ništa ne fali

Minijaturni stanovi od tek nekoliko kvadrata postali su svakodnevna pojava u brojnim svjetskim metropolama u kojima su cijene života visoke, a potražnja iznimno velika. I London je jedan od takvih gradova.

No, mali stan ne mora biti sinonim i za zakrčen prostor po kojem se ne možete kretati. Dokazao je to i arhitektonski studio Studiomama koji je odlučio renovirati minijaturnu jednokatnicu u Islingtonu u sjevernom Londonu u udobno mjesto za život.

Arhitekti Nina Tolstrup i Jack Mama preuredili su nekadašnji ured taksija od svega 13 kvadrata inspirirajući se dizajnom kampera i manjih jahti. Iako mnogi vjeruju da je ovo najmanja kuća u Londonu, u njoj se i dalje našlo mjesta za kupatilo s toaletom, kuhinju s dnevnim boravkom, spavaću sobu, pa čak i prostor za rad i opuštanje.

Tajna se, dakako, skriva u multifunkcionalnom namještaju od šperploče po mjeri koji se prilagođava potrebama – lako se može premjestiti, povećati, izvući i spremiti. Velik ormar skriva krevet na rasklapanje, koji se diže i spušta po želji.

Trpezarijski stol s klupicom za dvije do četiri osobe može se proširiti i pretvoriti u mjesto za objedovanje šest osoba. Iz ormara možete izvući i stojeći radni stol, kuhinjsku površinu za sjeckanje povrća, ali i klupicu na kojoj možete ispružiti noge nakon dugog radnog dana.

Ovo mjesto djeluje kao ugodno mjesto za život zahvaljujući velikim prozorima koji propuštaju mnogo dnevne svjetlosti, ali i neutralnim bojama namještaja.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *