Main Menu

Pogledajte najveće senzacije u historiji svjetskih prvenstava

Prije 28 godina divili smo se Kalidu al Muvalidu i Saidu al Ovajranu, u Kataru su nas očarali Saleh al Šehri i Salem al Davsari. Saudijska Arabija šokirala je planetu čudesnim preokretom u sudaru sa Argentinom i sugerisala Lionelu Mesiju da je možda vrijeme da počne prihvatati činjenicu da će u penziju bez pehara za prvaka svijeta.

Kapiten Gaučosa jeste već u 10. minutu pogodio sa penala za vodstvo svog tima i postao tek peti čovjek koji se upisivao u listu strijelaca na četiri planetarne smotre, ali su brzi golovi Al Šehrija i Al Davsarija početkom drugog poluvremena režirali filmski veleobrt i pobjedu Saudijaca od 2:1 za prvu senzaciju Mundijala u Kataru.

U tih pet minuta Argentina je ličila na onu nemoćnu ekipu iz 2018. godine, onu kojoj je Hrvatska strpala tri komada, a mogla je i više, ona koja se u svemu oslanjala na Mesija i puštala ga da igra jedan na 11. Četiri godine kasnije isti, mučan utisak za navijače…

No, na svakom velikom takmičenju postoji ekipa koja, uprkos manjku kvalitete, ostvari ogroman uspjeh. Uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, koje se otvara sutra, podsjetit ćemo na najvećih senzacija u historiji planetarne smotre.

Francuska – Senegal 0:1 (grupna faza 2002. godine)
Francuzi su u takmičenje ušli kao svjetski i evropski prvaci, dok je Senegal bio autsajder u prvoj utakmici na turniru. Izostanak Zinedinea Zidanea nije trebao biti problem protiv Senegala. No, te je večeri cijeli svijet znao ime Pape Boube Diopa, koji je pogodio za najveću pobjedu u historiji senegalskog fudbala. Francuska je na Svjetskom u Japanu i Koreji ispala nakon grupne faze, a Senegal je prošao u drugi krug.

Argentina – Kamerun 0:1 (grupna faza 1990.)
Roger Milla, tad 38-godišnjak, predvodio je Kamerun na Svjetskom prvenstvu u Italiji, na kojem je afrička ekipa na otvaranju turnira iznenadila Argentinu. Tim Diega Maradone branila je u Italiji naslov prvaka svijeta, a u prvoj utakmici Kamerun je pobijedio pogotkom Francoisa Omam-Biyika.

Kamerunci su stigli do četvrtfinala te godine, a tamo su ispali od Engleske u dramatičnoj utakmici. Argentina se brzo oporavila od poraza te dogurala do finala. Zapadna Njemačka ipak je osvojila zlato, dok su Argentinci završili na drugom mjestu.

Italija – Kostarika 0:1 (grupna faza 2014.)
Svjetsko prvenstvo u Brazilu bilo je čudesno za Kostariku, kojoj niko nije davao pretjerane šanse čak ni za prolazak grupe. Najprije je pobijedila Urugvaj na otvaranju grupne faze, a zatim i svjetskog prvaka Italiju.

Kostarika je stigla do četvrtfinala te godine, u osmini finala pobijedila je Grčku. Briljirao je golman Keylor Navas, kojem su nastupi na tom Svjetskom prvenstvu donijeli transfere u Real Madrid te u PSG.

Južna Koreja – Italija 2:1 (osmina finala 2002.)
Italijani su imali najjaču ligu na svijetu početkom 2000-ih godina, no u Japanu i Koreji doživjeli su dva šokantna poraza. Najprije od Hrvatske u grupi, a zatim i od Južne Koreje u drugom krugu nakon produžetaka.

Gol za pobjedu zabio je Ahn Jung-hwan, južnokorejski heroj na tom Svjetskom prvenstvu. Domaćinima su suci bili naklonjeni i teško bi stigli do polufinala bez njihove pomoći. Konkretno, u mnogim je medijima suđenje u ovoj utakmici protiv Italije bilo proglašeno kriminalnim i skandaloznim.

Brazil – Njemačka 1:7 (polufinale 2014.)
Domaćini Brazilci provukli su se do polufinala, bar je takav bio dojam. Njihova igra nije bila uvjerljiva, žrijeb im je bio naklonjen, no onda su naletjeli na Njemačku, koja je kasnije postala prvak svijeta.

Taj 8. juli 2014. zauvijek ostaje upamćen kao velika sramota u brazilskoj historiji te jedna od najvećih pobjeda njemačkog fudbala. Nakon ovog polufinala Njemačka je u produžecima pobijedila Argentinu u finalu, a Brazil je u utakmici za treće mjesto doživio još jedan težak poraz – 0:3, od Nizozemske.

Zapadna Njemačka – Mađarska 3:2 ( finale 1954.)
U današnje bi vrijeme bilo teško zamislivo da je Mađarska favorit protiv Njemačke, no u pedesetim godinama prošlog vijeka Mađari su bili fudbalska velesila. Ferenc Puškaš i Šandor Kočiš bili su među najboljim fudbalerima na svijetu, dok Zapadna Njemačka u svojoj ekipi nije imala velikih zvijezda. Mađarska skoro tri godine nije izgubila utakmicu, a u grupnoj fazi SP-a u Švicarskoj Laka konjica je pregazila Zapadnu Njemačku s čak 8:3.

Mađari su poveli 2:0 već nakon osam minuta igre, no u 20. su minuti već Nijemci stigli do izjednačenja. Pobijedili su pogotkom Helmuta Rahna. Mađarska nakon tog poraza nikad nije došla dalje od četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska – Njemačka 3:0 (četvrtfinale 1998.)
Znalo se da je Hrvatska jaka, ali baš da će s 3:0 proći Njemačku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva – rijetko je ko mogao pretpostaviti. Ova pobjeda bila je osveta za poraz na Evropskom prvenstvu 1996. Hrvatska je na svom prvom Svjetskom prvenstvu stigla do bronze, što je treći najveći uspjeh u historiji za jednog debitanta.

Zapadna Njemačka – Alžir 1:2 (grupna faza 1982.)
U svom je prvom nastupu na svjetskim prvenstvima Alžir napravio senzaciju. Pobijedio je tad dvostrukog svjetskog prvaka Zapadnu Njemačku. No, to je bilo sve od njih na tom prvenstvu, na kojem nisu prošli grupu. Tim je nastupom na sebe privukao pažnju Rabah Madjer, koji je kasnije igrao u Evropi te zabio gol za Porto protiv Bajerna u finalu Lige prvaka.

Italija – Sjeverna Koreja 0:1 (grupna faza 1966.)
Prvi put su se Sjevernokoreanci takmičili na svjetskoj smotri i odmah napravili rezultat za pamćenje. Pobjedom 1:0 u posljednjoj su utakmici grupne faze izbacili tad dvostruke svjetske prvake Italijane iz takmičenja.

Prošli u drugi krug i tamo vodili 3:0 protiv Portugala, no njihovi su protivnici preokrenuli utakmicu i pobijedili 5:3. Od tad je Sjeverna Koreja samo jednom bila na Svjetskom prvenstvu – 2010. godine.

Engleska – SAD 0:1 (grupna faza 1950.)
Prije više od 70 godina Sjedinjene Američke Države su kao autsajder pobijedile Englesku pogotkom Joea Gaetjensa. Poraz je to od kojeg su se Englezi godinama oporavljali jer im je onemogućio prolazak u daljnju fazu takmičenja.

Još teže bilo im je prihvatiti da su ih Amerikanci pred cijelim svijetom pobijedili u “njihovoj” igri. Strijelac jedinog pogotka na toj utakmici umro je 1964. godine na Haitiju u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Španjija – Nigerija 2:3 (grupna faza 1998.)
U svom drugom nastupu na svjetskim prvenstvima Nigerija je srušila moćnu Španiju, za koju su tad nastupali Raul, Luis Enrique i Fernando Hierro. No afrička je ekipa svijetu predstavila svoje zvijezde. Jay-Jay Okocha, Sunday Oliseh i Nwankwo Kanu nakon ovog su prvenstva zaigrali za evropske klubove. Nigerija je u Francuskoj stigla do osmine finala, gdje je bolja bila Danska.



« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *