Main Menu

Na današnji dan 12. novembar

Na današnji dan u Zagrebu je 1955. umro hrvatski pjesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom, obilježio razdoblje između dva svjetska rata u jugoslovenskoj književnosti (“Lelek sebra”, “Žedan kamen na studencu”).

1812. Nakon povlačenja iz Moskve ostaci Napoleonovih trupa pretrpjeli teške gubitke na rijeci Berezini.

Rođen kineski revolucionar
1866. Rođen kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, prvi predsjednik Kine nakon zbacivanja dinastije Mandžu 1911. Osnovao je 1905. Saveznu ligu, iz koje je nastala politička stranka Koumintang. Nakon njegove smrti 1925. vođstvo stranke preuzelo je desno krilo sa Čang Kaj Šekom na čelu.

1920. Potpisan Rapalski ugovor, kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupila Italiji Istru, Julijsku krajinu, Zadar i ostrva Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, kasnije i Rijeku.

1942. Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomeryja u Drugom svjetskom ratu zauzela Tobruk u Libiji i zarobila 30.000 njemačkih i italijanskih vojnika.

1948. Japanski sud za ratne zločine osudio na smrt bivšeg premijera, generala Hidekija Tođoa i još šest japanskih vođa.

1969. Ruski pisac Aleksandar Solženjicin izbačen iz Saveza sovjetskih pisaca zbog žestokih kritika staljinizma u romanu “U prvom krugu”. On je 1974. protjeran iz SSSR-a.

1970. U snažnom ciklonu i visokim talasima u Istočnom Pakistanu (Bangladeš) život izgubilo najmanje 200.000 ljudi.

1989. Umrla španska revolucionarka Dolores Ibaruri, legendarna La Pasionarija, predsjednica Komunističke partije Španije (od 1960). Pripisane su joj riječi “No pasaran”, parola pod kojom su republikanci u Španskom građanskom ratu branili Madrid od fašista. Poslije pada Republike provela je 38 godina u inostranstvu, najviše u SSSR-u. Vratila se u Španiju 1977. i postala član parlamenta.

1995. Listu Oslobođenje dodijeljena jedna od najstarijih i najprestižnijih nagrada u novinarstvu – Medalja časti. Ovu nagradu dodijelila je ugledna Škola novinarstva Univerziteta u Kolumbiji.

Potpisan Erdutski sporazum
1995. Potpisan Erdutski sporazum, kojim se teritorija Sremsko-baranjske oblasti (dio samoproklamovane republike srpske Krajine) utvrđuje kao dio Republike Hrvatske. Sporazumom je predviđen jednogodišnji period pod međunarodnom upravom.

1999. Na području planine Bajgora, na Kosovu, srušio se avion ATR-42 Svjetskog programa UN-a za hranu. U nesreći su poginuli svi putnici (21) i tri člana posade.

2001. Jugoslovenski viceadmiral u penziji Miodrag Jokić, optužen za ratne zločine na području Dubrovnika 1991, dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Nakon priznanja krivice osuđen je na sedam godina zatvora.

2001. U udesu aviona Airbus-300, koji je pao na obližnje kuće odmah po polijetanju sa njujorškog aerodroma “John F. Kennedy”, poginulo svih 260 putnika i pet osoba koje su se našle na mjestu nesreće.

2004. Za predsjednika Rumunije izabran gradonačelnik Bukurešta Traian Basescu.

2006. Građani Južne Osetije na referendumu se opredijelili za nezavisnost od Gruzije.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *