Main Menu

Proglašen nevinim za ubistvo iz 1995. godine, u zatvoru proveo 24 godine

Roy Cooper, guverner američke savezne države Sjeverna Karolina, pomilovao je Dontaea Sharpea, koji je proveo 24 godine iza rešetaka zbog ubistva za koje je godinama tvrdio da ga nije počinio, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sharpe i drugi pogrešno osuđeni zatvorenici zaslužuju javno priznanje ove nepravde”, rekao je guverner Cooper, koji je pažljivo proučio slučaj.

Sharpe, koji je kao 19-godišnjak osuđen na doživotni zatvor za ubistvo 33-godišnjeg Georgea Radcliffea 1995, izjašnjavao se nevinim od prvog dana.

“Vjerovao sam da ću biti pomilovan”, poručio je Sharpe, nakon odluke o pomilovanju, dodajući da je još uvijek zbunjen.

Slučaj protiv Sharpea bio je dijelom zasnovan na svjedočenju 15-godišnje djevojčice koja je tvrdila kako je Sharpe ubio Radcliffea, ali je kasnije povukla svoje riječi.

Sharpe je pušten u augustu 2019. nakon što je tužilac rekao da neće biti ponovnog suđenja.

Posljednjih mjeseci, aktivisti za pravdu okupljali su se ispred Cooperove rezidencije, zahtijevajući da guverner odobri Sharpu “pomilovanje zbog nevinosti” kako bi tražio odštetu za pogrešnu osudu.

“Pomilovanje zbog nevinosti” koje je Cooper dao u petak omogućava Sharpu da podnese zahtjev za odštetu u iznosu do 750.000 dolara.



« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *