Main Menu

Naučno je dokazano da smo sretniji kad dajemo, nego kad primamo poklone

Blagdani su iza ugla, praznična čarolija polako stiže u naše domove, a sinonim za praznike su druženje s dragim ljudima i pokloni koji će im izmamiti osmijeh na lice.

A, kako se vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika bliži razmišljamo, istražujemo i kad se odlučimo za one poklone, za drage nam osobe, koje nose lični pečat, osjetimo sreću. Naučno je dokazano da više volimo poklanjati nego primati poklone. Znate li zašto je to tako?

Popularna psihologija za ovaj fenomen ima objašnjenje. Naime, ljudi su društvena bića koja su se, evolucijski gledano, oslanjala na život u zajednici i saradnju kako bi preživjela i napredovala. Iako, naravno, i sami postižemo izvanredne uspjehe zamislite samo koliko ste puta sarađivali s drugima kako biste napredovali. Socijalni su odnosi neizostavan aspekt ljudskog života te ih stoga moramo njegovati, a samo darivanje je time postalo važan dio ljudske interakcije koji pomaže pri održavanju i osnaživanju socijalnih veza s bližnjima.

Neodoljivi karmini samo za vas

Iako darivanjem usrećujemo druge, čini se da ono zapravo ima najveći utjecaj na nas. Kad otvaramo sve te lijepe i šarene kutije, više nas usrećuje gledati nasmiješena lica nama dragih i voljenih ljudi, promatrati njihovu rekaciju na poklon koji smo pomno birali, nego poklon koji je nas dočekao. A istraživanja dokazuju da je osjećaj sreće i ljubavi koji nastupa kad vidimo radost u očima bližnjih nakon što smo im poklonili dar snažniji u odnosu na onaj koji doživljavamo kada ga sami primamo.

Osjećaj zadovoljstva i radosti proizlazi iz samog čina darivanja

Naša sreća i užitak pri darivanju, kako psiholozi tvrde, proizlaze iz puke činjenice da želimo voljenoj osobi što više ugoditi, a kad to i uspijemo, iznimno smo sretni. Osjećaj zadovoljstva i radosti proizlazi iz samog čina darivanja, a ne želje da nam darivanje bude uzvraćeno, odnosno da sami primimo poklon. Darivanje nas na taj način čini sretnima i osnažuje naše veze s bližnjima jer pokazujemo da mislimo na njih i da ih od sveg srca želimo usrećiti.

Stručnjaci i psiholozi tvrde da je to tako zato što naš mozak luči više serotonina i endorfina, hormona sreće, u trenutku kad gledamo voljenu osobu sretnom zbog našeg truda. Centri za užitak u našem mozgu tako se pri darivanju dragih osoba aktiviraju čak i do 30 posto jače nego kad mi primamo poklone od drugih.

Ukoliko želite jedinstven poklon za vaše najdraže, Avon je prava adresa za vas

Kod pomno biranih poklona, ono čemu se uvijek teži je ostaviti lični pečat, a uz Avonovu prazničnu čestitku čijom narudžbom donirate za borbu protiv raka dojke ne samo da ćete razveseliti svoje najmilije, nego ćete učiniti i dvostruko veselje, donirati tamo gdje je potrebno.

Ukoliko želite jedinstven poklon za vaše najdraže, Avon je prava adresa za vas.

Veliki izbor kozmetičkih i nekozmetičkih proizvoda omogućiće vam da u Avonovu prazničnoj brošuri pronađete poklon za sve osobe iz vašeg života koje su vam jako važne.

U vrijeme praznika volimo sve te neodoljive arome

Od brojnih već upakovanih setova poklona, do sitnica za dom ili nakita koji će izmamiti osmijeh na lice i najizbirljivijih dama.

I sigurno je da u vrijeme praznika volimo sve te neodoljive arome koje dolaze iz naših kuhinja, zato će ugodna aroma cimeta i kolačića sa đumbirom iz Avonove preslatke #gingerbread linije biti pravi izbor za sve one koji uživaju u tom slatkom dijelu praznika.

Ali nemojte zaboraviti i sebe, zato za sebe odaberite maskaru koja će naglasiti trepavice i dati vam dramatični look. Izaberite Unlimited Drama maskaru jer jedina drama koju želite ovih praznika je ona na vašim trepavicama.

Avonove proizvode sada naručite i još jednostavnije kao Avon počasni kupac, prijavite se besplatno i sami naručite online, tako ćete najlakše i najbrže doći do svih željenih iznenađenja za one koje volite.

I neka ovi praznici budu najljepši do sada… uživajte u društvu vama dragih osoba jer to su stvari koje ćete najviše pamtiti.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *