Main Menu

Uskoro počinje primjena Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima u FBiH

Od 20. maja trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH, koji je u Parlamentu FBiH usvojen prošle godine.

To će za stotine hiljada stanovnika ovog bh. entiteta značiti nova pravila.

Zakonom je definirano da su provođenje zabrane pušenja obavezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno.

Također, u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te odgovarajući tekst.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Primjera radi, pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 KM.

Iako se primjena Zakona očekuje već u drugoj polovini maja, iz Federalnog ministratstva zdravstva ranije su kazali kako nemaju informaciju u kojoj fazi su pripreme ugostitelja, ali i da je Zakon omogućio period prilagođavanja. To znači da će ugostitelji imati oko godinu dana prilagodbe na nove uvjete poslovanja bez izdavanja kazni.

Inače, pušači su 44,1 posto našeg odraslog stanovništva, od čega 56,3 posto muškarci, 31,6 posto žene, a među vodećim smo zemljama koje bilježe i najviši postotak konzumiranja duhanskih proizvoda među mladima.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *