Main Menu

Eldar Hodžić, aktuelni prvak BiH: Šampion bez pomoći države

Sedamnaestogodišnji Eldar Hodžić, reprezentativac i aktuelni prvak BiH u olimpijskom boksu za mlade u kategoriji do 71 kilograma, perspektivni je sportista internacionalne “C” klase.

Odbranio titulu u Živinicama
– Boks treniram četiri godine u BK Novi Grad Sarajevo, rekao je Hodžić i dodao:

– Inače, boks sam počeo trenirati rekreativno, pošto se već 12 godina aktivno bavim i fudbalom. Trenutno sam član juniorske ekipe FK Igman Ilidža.

Za relativno kratko vrijeme bavljenja boksom ostvario je zapažene rezultate.

– Višestruki sam prvak BiH, učesnik velikih međunarodnih i domaćih turnira. Na nedavno završenom međunarodnom turniru “Sarajevo Fight Night 8” proglašen sam za najboljeg juniorskog boksera. Dva puta sam izborio nastup na Evropskom prvenstvu u boksu, a prošle godine nisam otišao zbog koronavirusa. Ove godine sam učestvovao na EP u Budvi, gdje sam zaustavljen u osmini finala diskutabilnom sudijskom odlukom od boksera iz Estonije. Na nedavno završenom Državnom prvenstvu u Živinicama odbranio sam titulu prvaka države, istakao je Hodžić, koji je dva puta izborio nastup i na Svjetsko prvenstvo.

– Nisam nijednom otišao zbog nedostatka finansija.

San nastup na Olimpijadi
Hodžićev san je nastup na Olimpijskim igrama.

– Veliku podršku imam od mojih prijatelja i naravno profesora Srednje škole za okoliš i drvni dizajn koji imaju veliko razumijevanje za moje izostanke… No, najveći problem je to sve isfinansirati, a sve državne institucije su zakazale. Moj klub i Bokserski savez ove godine nisu imali sredstava da to finansiraju, pa smo se obraćali Općini Ilidža, ministarstvima kulture i sporta KS i FBiH, ali su svi ostali gluhi na naše upite o sufinansiranju takmičara za nastup u reprezentaciji. Sve je palo na naše roditelje, a nije lako obezbijediti sredstva za članarine u klubu, opremu i druge sportske rekvizite, dodatke ishrani, suplemente, pripreme… Vjerovali ili ne, pripreme reprezentativca plaća roditelj, i onda nije uopće čudo što naši nadareni i vrhunski sportisti mijenjaju sportska državljanstva, jer je naš sistem zakazao – zaključio je Hodžić.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *