Main Menu

“Rođeni” nisu zaboravili Joleta Musu

Na današnji dan prije 21 godinu – 30. novembra 2000. godine, preminuo je legendarni Mostarac, veležovac – Josip Jole Musa.

– Mostarac od glave do pete i veležovac do groba, ali što je najvažnije, veliki čovjek u pravom smislu te riječi, saopćeno je iz FK Velež i istakmuto:

Od “Parkova” do “Aluminija”
– Mostarac sa dna kace, kako je on volio reći.

Josip Jole Musa rođen je 1931. godine. Profesionalnu karijeru počela je u preduzeću “Parkovi”. U to vrijeme, Mostar je bio sinonim za čistoću i grad pun cvijeća… Ipak, njegov vrtoglavi uspjeh dešava se u Aluminijskom kombinatu, koji je u njegovo vrijeme postavljao standarde, te podigao nivo proizvodnje na visoki nivo. Aluminij je bio jedan od najvećih privrednih giganata u tadašnjoj Jugoslaviji…

Njegova velika, najveća ljubav, bili su “Rođeni” u kojima je svojevremeno i trenirao. Bio je predsjednik kluba kada je osvojio drugi Kup Maršala Tita 1986. godine, a u to vrijeme “Rođeni” su bili jedan od najboljih klubova u Jugoslaviji. Organizirao je tada doček ekipe u Mostaru koji je svima ostao u sjećanju. Gradom je zavladala nezapamćena euforija. Kolika je njegova ljubav bila prema klubu, najbolje je sam Jole objasnio, prisjećajući se jedne anegdote vezane za finale Kupa 1986. godine:

Jednom “Rođeni”, zauvijek “Rođeni
– E tad su mene trebali uhapsiti. Bola, je li tebi jasno, ide deset hiljada ljudi na Partizanov stadion. Valjalo je svakome obezbjediti po šal, majicu i sendvič. Ja zakupim voz. Ali kako, klub nema para, a ja predsjednik Veleža. Pišem dopis predsjedniku Skupštine općine da da pare. Ja predsjednik Skupštine općine. Nema para ni Općina. Ko ima? Aluminij! Ja predsjednik Skupštine općine pišem direktoru Aluminija, najjače firme u Hercegovini, da se daju pare. Ja direktor Aluminija! I nađu se pare!”

– Jednom “Rođeni”, zauvijek “Rođeni” – ističu iz popularnog mostarskog kluba!






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *