Main Menu

Ovo je osam najgorih vrsta partnerskih veza

Ponekad je teško priznati sebi gubitak osobe, truda koji je investiran, vrijemena…a strah od samoće postaje jači od potrebe za boljim.

Mnogi se tako dovode u teško izlazne situacije kojima samo nastavljaju da narušavaju vlastito mentalno zdravlje i uskraćuju ono što uistinu zaslužuju. Ne žele da priznaju da veza nije zdrava niti da primjete znakove koji na to upućuju. Ovo je osam tipova u kojima biste se mogli prepoznati.

Zavisna veza
U ovoj vrsti veze, jedan partner može biti previše emocionalno ili psihološki zavisan o drugom, što može rezultirati nerasrazmjernom ili nezdravom vezivanju. Osoba često posljedično gubi vlastiti identitet i postavlja potrebe partnera iznad svojih vlastitih.

Time se umanjuje samopouzdanje, a partner potencijalno ne primjećuje promjene pa postaje onaj koji donosi sve odluke i diktira način komunikacije i uloga u vezi, čak i nesvjesno.

Kontrolirajuća veza
Jedan partner nastoji da kontroliše ili manipuliše drugim partnerom, što može uključivati kontrolu nad finansijama, društvenim aktivnostima ili personalnim odlukama. Osoba u kontrolirajućoj vezi često se osjeća ograničeno i shvata da joj nedostaje slobode djelovanja i oduzima joj se glas. Ostankom u takvom odnosu kod ugrožene osobe jača se osjećaj zarobljenosti koji može uzrokovati anksioznost, a potom i depresiju.

Emocionalno zanemarujuća veza
Riječ je o vezi u kojoj jedan ili oba partnera nisu spremni da pruže emocionalnu podršku i pokažu saosjećanje. Potrebe se ignorišu, zanemaruju pa se budi osjećaj nevažnosti koji u konačnici može da probudi usamljenost, a potom dovede i do ponašanja koje se tek bazira na izbacivanju frustracija.

Toksična veza
Njome vladaju neprestani sukobi i drama, negativni obrasci ponašanja koji se jednostavno, iz određenih nemogućnosti ili nedostatka želje ne mogu prekinuti. Najčešće nedostaje poštovanja, a što stvara temelj za kontinuirano emocionalno ili verbalno zlostavljanje koje često, nažalost može prerasti i u fizičko.

Posljedice su duboke i zahtjevaju stručan rad na sebi kako bi se, po izlasku iz ovakvog odnosa, nadišli mentalni problemi i emocionalna iscrpljenost.

Manipulativna veza
Jedan partner koristi emocionalne trikove, poput krivice ili prijetnji, kako bi manipulisao ili kontrolisao drugog. Manipulator vrlo vješto i vrlo rano zna da prikrije svoje stvarne namjere i ciljeve, a time izaziva konfuziju i nesigurnost partnera koji s vremenom počinje stalno da sumnja u vlastitu procjenu pa se zapravo stavlja i u položaj zavistan o manipulatoru.

Nasilna veza
Fizičko, psihičko, emocionalno…nasilje. Ono je sredstvo kontrole i dominacije. Baš kao i u manipulativnom odnosu i ovdje se često ulazi u razdoblja izvinjavanja, mirenja, a potom se ponovno nastavlja iscrpljujući ciklus u kojemu žrtva ne vidi izlaza. Trauma može biti zaista ozbiljna, uključujući PTSD, anksioznost i depresiju.

Irealna veza
Rađa se iz idealizacije i iracionalnih očekivanja. Takav način nije održiv jer dovodi do konstantnog nezadovoljstva, razočaranja, a problemi se svejedno ignorišu ili minimiziraju jer partneri nisu u stanju da priznaju u kakvom se odnosu zapravo nalaze. Ove veze mogu biti dugog vijeka, sve dok neko ne odluči da se suoči s istinom, najčešće zbog sebe.

Veza s visokim stepenom nepoštovanja
U ovoj vrsti veze, partneri ne poštuju jedno drugo ili njihove granice, često se ponašajući s prezirom ili nepoštovanjem. Često uključuje uvrede, ismijavanje ili nepoštovanje osnovnih ljudskih vrijednosti i dostojanstva. Može da uzrokuje osjećaj nedostatka vrijednosti, emocionalnu bol i osjećaj nedostojnosti.



« (Previous News)
(Next News) »



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *