Main Menu

Amerikanci predstavili Zmajeve s pet stvari koje njihovi navijači trebaju znati

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u noći sa subote na nedjelju u 2 sata po srednjoevropskom vremenu igra prijateljski meč u Los Angelesu protiv Sjedinjenih Američkih Država, a tim povodom Amerikanci su upriličili predstavljanje Zmajeva njihovim navijačima.

Kako je početkom prošlog mjeseca potvrđeno iz Nogometnog saveza BiH, Zmajevi će u Sportskom parku Dignity Health u Carsonu igrati prijateljsku utakmicu protiv SAD-a, a to će nam biti treći međusobni duel.

Na zvaničnoj stranici Američkog nogometnog saveza, naša reprezentacija je predstavljena kroz pet ključnih stvari:

Historija reprezentacije BiH

Nogometni savez Bosne i Hercegovine formiran je nakon raspada Jugoslavije. Do 1992. godine bh. igrači nastupali su za Jugoslaviju. BiH se jednom kvalifikovala na Svjetsko prvenstvo, a bilo je to za SP u Brazilu 2014. godine.

Zmajevi su takmičenja na Mundijalu završili na trećem mjestu u grupi, a takmičenje su okončali na 20. mjestu od 32 ekipe.

Nisu uspjeli izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru i nikada se u šest pokušaja nisu kvalifikovali na Evropsko prvenstvo.

Edin Džeko, koji je kapiten ekipe, vodeći je po broju nastupa (118) i najbolji je na listi strijelaca svih vremena (60), ali nije na spisku za ovaj meč.

Selektor Ivaylo Petev

Ivaylo Petev, bivši bugarski nogometaš i selektor, preuzeo je Zmajeve 21. januara 2021., nešto više od dva mjeseca prije početka kvalifikacija za SP. U svom trenerskom debiju 24. marta, BiH je igrala neriješeno s Finskom 2:2.

Petev je kao igrač nastupao za nekoliko bugarskih klubova, uključujući Litex Lovech, Spartak Varna, Rodopa Smolyan i Marek Dupnitsa. Također je trenirao mnoge ekipe i u svojoj rodnoj zemlji prije nego što je vodio bugarsku reprezentaciju od 2014.do 2016. godine.

Nedavne utakmice

BiH se nije uspjela kvalikovati na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru jer je završila na četvrtom mjestu od pet ekipa u kvalifikacionoj grupi D, sa skorom 1-3-4 i šest osvojenih bodova.

Jedina pobjeda bila je na gostovanju protiv Kazahstana 9. oktobra kada je Smail Prevljak postigao oba gola za trijumf 2:0. Zmajevi su, međutim, u posljednje tri kvalifikacione utakmice ostali bez pobjede s omjerom 0-2-1.

BiH će se sada fokusirati na UEFA B Ligu nacija za sezonu 2022/23. koja počinje u junu.

Roster za meč protiv SAD

Svih 18 pozvanih igrača dolazi iz bh. Premijer lige koja je upravo okončana i slijedi zimska pauza. S prosječnom dobi od 23 godine i 310 dana, mlada ekipa relativno je nova na međunarodnoj sceni, s ukupno osam utakmica u dresu reprezentacije koje su skupili svi pozvani igrači.

U dvije međunarodne utakmice nastupili su defanzivci Josip Ćorluka i Ajdin Nukić te veznjak Marijan Ćavar, a po jednu su odigrali Selmir Pidro i Andrej Đokanović.

FK Borac i FK Sarajevo imaju po četiri igrača zastupljena u timu. Za Borac igraju golman Nikola Ćetković, defanzivac Aleksandar Vojnović, veznjak Amar Begić i napadač Jovo Lukić. Za Sarajevo nastupaju golman Belmin Dizdarević, defanzivci Selmir Pidro i Numan Kurdić te vezni igrač Andrej Đokanović.

Napadač Sulejman Krpić drugi je na listi strijelaca Premijer lige. On je u dresu Tuzla Cityja postigao 11 golova na 18 utakmica, dok je Lukić u 17 utakmica za Borac iz Banja Luke dao osam golova.

Spisak reprezentacije BiH po pozicijama

Golmani (2): Nikola Ćetković (FK Borac; 0/0), Belmin Dizdarević (FK Sarajevo; 0/0)

Odbrana (7): Hrvoje Barišić (HŠK Zrinjski; 0/0), Josip Ćorluka (HŠK Zrinjski; 2/0), Numan Kurdić (FK Sarajevo; 0/0), Ajdin Nukić (Tuzla City; 2/0), Selmir Pidro (FK Sarajevo; 1/0), Aleksandar Vojnović (FK Borac; 0/0), Vedran Vrhovac (FK Željezničar; 0/0).

Vezni red (7): Amar Begić (FK Borac; 0/0), Marljan Ćavar (NK Široki Brijeg; 2/0), Mehmed Ćosić (FK Velež; 0/0), Andrej Đokanović (FK Sarajevo; 1/0), Saša Maksimović (FK Sloboda; 0/0), Haris Ovčina (FK Velež; 0/0), Igor Savić (HŠK Zrinjski; 0/0).

Napadači (2): Sulejman Krpić (Tuzla City; 0/0), Jovo Lukić (FK Borac; 0/0).

Ovo će biti posljednja utakmica za američku reprezentaciju jer kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počinju u januaru, a baš kao i Zmajevi i oni uglavnom pozvali igrače iz njihove MLS lige.

Prvi put smo se sastali na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu 14. augusta 2013. godine i tada je selekcija SAD-a slavila rezultatom 4:3, a drugi meč odigrali smo na američkoj turneji 29. januara 2018. godine. Tada je rezultat bio 0:0.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *