Main Menu

Sutra počinje SP: Lana Pudar među svjetskom elitom

Mlada mostarska plivačica Lana Pudar (15) će od 16. do 21. decembra učestvovati na Svjetskom prvenstvu (SP) u malim bazenima (25 metara) koje je trebalo biti održano prošle godine, ali je zbog pandemije koronavirusa pomjereno na tekuću godinu.

Tri discipline
FINA (Međunarodni plivački savez) takmičenje održava se u „Etihad Areni“ u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje je Lana, zajedno s trenericom Alenom Ćemalović i predsjednikom Kluba vodenih sportova Orka Damirom Đedovićem, stigla u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Nakon sjajnih nastupa na Evropskom prvenstvu i Svjetskom kupu u ruskom Kazanju ove jeseni, bh. javnost nada se lijepim vijestima i od nastupa Mostarke. Lana će ponovo plivati u disciplinama 50 metara delfin, 100 metara delfin i 200 metara delfin. Bit će to njeno prvo predstavljanje na smotri najboljih svjetskih plivačica/seniorki.

– Naša očekivanja su isključivo vezana za što bolja vremena i sakupljanje neophodnog iskustva za sva buduća takmičenja koja čekaju Lanu – kazao nam je Damir Đedović i dodao:

– Prvi put nastupamo na jednom svjetskom prvenstvu, tako da ćemo vidjeti šta možemo.

Finalne utrke
Lanina podrška na ovom takmičenju očito nastoji rasteretiti mladu Mostarku od velikih očekivanja, a i ona, vjerovatno, priželjkuje što bolji nastup.

– Lana je poprilično ambiciozna i ona će se, sasvim sigurno, pokušati što više približiti finalnim utrkama, ali i biti dio njih – rekao je Đedović.

Raspored takmičenja
Lanu Pudar prvi nastup očekuje u petak (9.30 sati), kada su na rasporedu kvalifikacije za 200 metara delfin, dok je od 18 sati istog dana finale u toj disciplini.

U subotu (9.30 sati) slijedi kvalifikacioni nastup u disciplini 50 metara delfin, zatim je istog dana u 18 sati predviđena polufinalna utrka, dok je finale na rasporedu u nedjelju, također u 18 sati. Nastup u svojoj glavnoj disciplini, 100 metra delfin, Lana će imati u ponedjeljak u 9.30, kad su na rasporedu kvalifikacije. Polufinale je istog dana u 18, dok je finalna utrka na programu u utorak u 18 sati






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *