Main Menu

Kako prepoznati da vam je droga podmetnuta u piće

Nakon što je ispovijest djevojke iz Srbije o sipanju droge u piće pokrenula lavinu sličnih svjedočanstava – u javnosti je započeo razgovor o efektima GHB droge te načinima kako prepoznati simptome njenog djelovanja u organizmu.

Posljednjih dana na društvenim mrežama kruže ispovjesti djevojaka iz Srbije, koje opisuju svoja iskustva nakon što im je droga sipana u piće.

Kako navodi Nova.rs radi se o sintetičkom narkotiku GHB koji se naziva i “droga za silovanje”, a prilikom unosa ove supstance u organizam simptomi se najčešće brzo osjete.

GHB ili gama hidroksibutirat je depresor centralnog nervnog sistema, a najčešće ga zloupotrebljavaju tinejdžeri i mlađi ljudi u barovima, zabavama, klubovima i rejvovima, a često se stavlja u alkoholna pića.

Euforija, povećan seksualni nagon i spokoj su prijavljeni kao “pozitivni” efekti GHB-a. Negativni efekti mogu uključivati znojenje, gubitak svijesti, mučninu, halucinacije, amneziju i komu, između ostalih nuspojava.

Narkotik se može sresti u tečnom stanju, bez boje i mirisa, ali se pojavljuje i kao bijeli prah. Jako mala količina droge u bilo kom piću može se primijetiti zbog blagog metalnog ukusa, ali se vrlo lako može dogoditi da uopšte ne znate da ste unijeli ovu supstancu u organizam.

Simptomi unosa GHB droge

Simptomi se uglavnom vrlo brzo osjete, a djevojke kojima je droga podmetnuta u piće, ovo iskustvo opisuju kao djelovanje prejakog sedativa. Uglavnom se prvo oduzimaju udovi, zatim gubi potpuna kontrola nad tijelom. Ovisno o dozi, neki ostaju svjesni, ali tjelesno nepokretni, dok su se mnoge devojke i onesvijestile.

Dejstvo uglavnom počinje nakon 10 do 20 minuta po unošenju, a može trajati i do 11 sati. Neki od znakova da vam je sipana droga u piće mogu biti: širenje zjenica, ubrzanog srčanog rada, znojenje i slično.

Također, ova droga izaziva i stanje u kom dolazi do čvrstog sna ili nesvjestice, a naziva se još i “G-sleep”. Stručnjaci preporučuju da se osoba koja je došla do ove faze postavi u takozvani koma položaj i da se neprestano prati njeno disanje i otkucaji srca.

Ova droga može izazvati i teže posljedice te dovesti do prestanka disanja time što utječe na rad centra za disanje u produženoj moždini, koji prestankom svog rada zaustavlja i slanje impulsa koji zatim dovode do prestanka rada pluća. Disanje prvo postaje usporeno i plitko, a što je veća doza to su posljedice jače.

Razgovor o ovoj drogi pokrenula je prvenstveno ispovijest djevojke objavljena na Instagram stranici Ovarijum, nakon čega je uslijedila lavina priznanja i prepričavanja sličnih iskustava.

Ispovijesti su pokazale da je korištenje ove, ali i sličnih droga široko rasprostranjeno u regiji, kao i to da su žene najviše ugrožene.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *