Main Menu

45 godina bez Elvisa Presleyja: Jedan je Kralj!

Biografski film o Elvisu Presleyu u režiji australskog reditelja Baza Luhrmana privukao je pažnju još u ranom stadiju snimanja početkom 2020., jer je tada objavljeno da je jedan od glavnih glumaca Tom Hanks među prvim slavnim osobama koja se zarazila Covidom.

Snimalo se u Queenslandu u Australiji, pa je zbog pandemije snimanje prekinuto. Iako je film najavljen za početak novembra 2021. godine, premijerno je prikazan tek 2022. na Filmskom festivalu u Cannesu. Film je nagrađen dvanaestominutnim ovacijama, najdužim na ovogodišnjem festivalu do sada.

Iako se film zove „Elvis“, centralni lik filma je, zapravo, kontroverzni „pukovnik“ Tom Carter, Elvisov manadžer, i priča se vrti oko njihovog kompleksnog odnosa u 20 godina saradnje, sve do Elvisove prerane smrti u 42. godini. Austin Butler glumio je kralja Elvisa.

Život kralja rokenrola i 45 godina nakon smrti izaziva interes javnosti, baš kao i životi dviju njemu najvažnijih žena, bivše supruge Priscille i kćerke Lise Marie.

Glasan za mrtvog čovjeka
Međutim, Presleyjeva mašina za proizvodnju novca još je živa. Do smrti je prodao gotovo 500 miliona ploča širom svijeta. Prve godine nakon njegove smrti bogatstvo mu je procijenjeno na blizu 200 miliona dolara. Do danas iznosi više od milijardu dolara, što je nasljednike, uključujući njegovu kćerku Lisu Marie, učinilo veoma bogatim osobama.

Ali, nije samo zbog novca Presley nezaboravan. Američki naučnik za komunikacije, profesor Gilbert B. Rodman, napisao je 1996. godine:

– Elvis Prisli je glasan za mrtvog čovjeka. Njegovo tijelo ga je možda iznevjerilo 1977. godine, ali njegov um, slika i mitovi ne žive samo tako: oni uspijevaju, cvjetaju i množe se.

Tako je Prisley postao zanimljiv teoretičarima zavjere i njihovim apsurdnim pričama. Počela su razna nagađanja o njegovoj iznenadnoj smrti. Očito, njegovi prijatelji i milioni fanova nisu mogli i nisu željeli prihvatiti da im je idol umro na taj način, na WC šolji, kako je izjavio njegov doktor u jednom intervjuu.

– Tek kada smo napravili autopsiju, postali smo svjesni koliko su njegovi problemi s crijevima bili veliki. Zaključili smo da nije imao stolicu barem pet mjeseci zbog vrlo slabog rada crijeva – otkrio je njegov doktor George Nichopoulos.

Govorilo se da je imao uznapredovani stadij raka kostiju. Govorilo se da je imao dijabetes i ozbiljne probleme s jetrom. Tokom života borio se i s hroničnim bolestima. Činjenica je da je Prisley patio od nesanice i urođene bolesti crijeva. To objašnjava i njegovo veliko konzumiranje lijekova, koji su mu u kupaonici uvijek bili pri ruci. Odmah su stigli i izvještaji da je to možda uzrok smrti.

Njegov porodični ljekar dijagnosticirao je iznenadnu srčanu smrt, što su potvrdili i ljekari u Baptističkoj memorijalnoj bolnici u Memfisu. Privatna obdukcija, koju je naručio njegov otac Wernon, otkrila je da je Elvis patio od visokog krvnog pritiska i začepljenja arterija, što je također bio uzrok njegove smrti. Ljekari smatraju da je fatalni srčani udar izazvala bolest crijeva i da bi Prisley umro i bez svog koktela lijekova. Međutim, spekulacije o uzroku smrti traju do danas i vjerovatno će trajati do 2027. godine. Tek tada bi izvještaj o obdukciji trebao biti dostupan javnosti.

Povratak u Garceland
Dva dana nakon smrti, 18. augusta 1977., kralj rokenrola je sahranjen na javnom groblju Forest Hil u Memfisu, pored svoje majke Gladys Love. Ubrzo nakon sahrane, policija je dobila dojavu da će biti ukradeno Elvisovo tijelo, uključujući i lijes od 400 kilograma, te da će tražiti otkupninu od 10 miliona dolara.

Međutim, policija je u noći 29. augusta 1977. uhapsila četiri muškarca ispred mauzoleja u kojem su muzičar i njegova majka sahranjeni. Ali, pošto nisu imali oružje sa sobom i nije bilo dokaza o zločinu, pušteni su na slobodu.

Nakon toga njegov otac dobio je dozvolu od vlasti, da se 2. oktobra 1977. lijesovi Elvisa i njegove majke prevezu na legendarno imanje „Graceland Presley“ i tamo ukopaju.

Dvadeset i pet godina kasnije, jedan policajac tvrdio je da je sama porodica Prisley lažirala planiranu otmicu, samo da bi Elvisa vratila kući. „Graceland“ sada godišnje posjeti blizu 600.000 fanova, što je dvocifren milionski promet. Otac Wernon ne može o tome ništa više reći. Umro je 1979. godine i sahranjen je zajedno sa sinom i ženom.

Uostalom, navedene teorije pretpostavljaju da je Elvis zapravo umro. Međutim, mnogi fanovi ne žele da prihvate tu činjenicu. Vjeruju da je njihov idol još živ i da je njegova smrt bila lažirana.

Priča se…
– Prisley je dugo bio agent CIA-e i morao je nestati 1977. godine.

– Bio je doušnik FBI-a i svjedočio je protiv mafije u Memfisu. Zbog toga je ušao u program zaštite svjedoka. Znači: Dobio je novi identitet i zbog toga je morao da umre.

– Samo dan nakon službene smrti, viđen je u turističkoj agenciji u Memfisu, gdje je rezervirao jednosmjernu kartu za Buenos Aires u Argentini pod imenom John Burrows. Tamo još živi neprimijećeno.

– Jedni tvrde da su ga vidjeli u argentinskom baru na plaži, u društvu Kurta Cobaina i repera Tupca.

– Nekoliko puta je viđen da radi na benzinskoj pumpi, kao blagajnik u supermarketu ili kao konobarica u hamburškom restoranu.

– Postoje čak i teorije da Prisley više nije na Zemlji. Godine 1969., letio je na Mjesec s NASA-om. Budući da sistem kamera nije radio ispravno, ljudi bi vidjeli samo slike astronauta Neila Armstronga i Buzza Aldrina. Nakon 1977., muzičar se vratio na Mjesec.

– Oteli su ga vanzemaljci koji su ga dugo posmatrali i zaključili da je previše dobar za naš svijet.

– On, zapravo, nije bio ljudsko biće, već vanzemaljac s Marsa. Nakon boravka na Zemlji vratio se na svoj matični planet.

– Godine 1977., krenuo je na put kroz vrijeme i pojavit će se najkasnije 2033. godine.Tada će imati 98 godina i još stari zamah kukovima, ali vjerovatno je zaboravio komplicirani tekst “Tutti Frutti”: A-bop-bop-a-loom-op a-lop-bop-boom!

Bio je itekako svoj
Ali činjenica je da je Elvis imao nešto što je istovremeno veoma jedinstveno i veoma obično. Stvarna osoba koja mrda kukovima i znoji se. On nije bio vještački proizvod kao što su to obično sve pop zvijezde, čak i one najbolje – danas. Na površinu je izbijala njegova realnost, njegova autentičnost, bio je itekako svoj, radio je ono što je želio da radi, i nije ga unaprijed osmislila velika diskografska kuća.

Za razliku od mnogih u njegovoj generaciji, znao je ubjedljivo da pjeva i balade, pjesme iz mjuzikla i gospel. I kao i svi veliki pjevači, kad bi otpjevao neku pjesmu, ona bi postajala njegova.

Posjedovao je autentičnost. Činjenica da je izgledao na određeni način, oblačio se na određeni način i kretao se na određeni način, samo je sve to činilo savršenim.

Od pojavljivanja na muzičkoj sceni tokom pedesetih, Elvis Presley smatra se kraljem rokenrola, te prvom pravom rok zvijezdom.

Jeste li znali
Prodao je više od jedne milijarde ploča širom svijeta.
Imao je 131 album i singlove koji su postali zlatni, platinasti ili multiplatinasti samo u SAD-u.
Imao je 149 pjesama na Bilbordovoj listi Vrućih 100 u SAD-u.
Igrao je u 30 igranih filmova.
S muzičarima je bio opušten i šaljiv, čak ponekad djetinjast.
Na bini je bio nezaustavljiva sila koja je publiku dovodila do ludila jednim jedinim pokretom.
Elvis je izveo više od 1.000 koncerata od vremena kad je počeo ponovo da nastupa 1969. godine pa sve do smrti, ali nije išao nikad na turneju van SAD-a.
Na 11. rođendan, mali je Elvis od mame tražio pušku kao poklon. Kako se mami nije svidjela ta ideja, kupila mu je gitaru i dalje je sve historija.
Elvis Presley imao je brata blizanca koji je, nažalost, umro pri rođenju. Upravo je iz tog razloga Elvisova majka bila toliko privržena svom jedincu. Neki čak spominju da Elvis od trenutka njene smrti više nije bio isti.

Godine 1958., Elvis je regrutiran u vojsku SAD-a.

Priscilla, Elvisova žena, otkrila kako je morala biti non-stop našminkana.

Osim muzike, Elvis je intenzivno trenirao karate. Koliko je bio dobar u tome, govori činjenica da je imao crni pojas.

Tokom susreta s tadašnjim predsjednikom Nixonom, Elvis je izrazio vrlo neobičnu želju. Htio je imati značku kakvu imaju agenti iz odjela narkotika, što ne bi bilo toliko ludo da ni on sam nije konzumirao narkotike. Značku je dobio, a s time i mnoge ovlasti pa se često oblačio u uniformu policajca, zaustavljao ljude, najčešće žene, te im davao svoje autograme. Kruže glasine da je Elvis dopuštao ˝zgodnim djevojkama˝ da dođu u famozni Graceland pa su tako jedne noći, nakon razvoda, ispred u redu bile 152 djevojke.

Posljednji Presleyjev koncert bio je 26. juna 1977. u Market Square Areni u Indianapolisu.

Vila u Gracelandu
Svake godine, više od 650 hiljada Elvisovih fanova sa svih krajeva svijeta obiđe njegovu vilu Graceland. Najveći broj njegovih ljubitelja okuplja se u Memphisu u augustu, kada se održava Elvisova sedmica, koji obilježava godišnjicu njegove smrti, 16. augusta 1977. Njegov rođendan, 8. januara, također se obilježava nizom prigodnih priredbi, od kojih se neke nastavljaju i tokom godine. Televizijske stanice i kina širom Sjedinjenih Država prikazuju maratone Elvisovih filmova. Organiziran je i niz prigodnih koncerata, od kojih na mnogima nastupaju njegovi imitatori. U njegovom gradu Memphisu, na tratini pred Gracelandom održava se posebna svečanost, na kojoj ljubitelji “Kralja” dijele veliku rođendansku tortu. Turisti koji su za tu priliku stigli u Memphis mogu odsjesti u pravom Heartbreak Hotelu, u kojem se, također, održavaju prigodni programi, a mogu i večerati u Presleyevom restoranu i zabavnom centru u slavnoj ulici Beale.

Ljubav s Priscillom

Elvis je Priscilli Presley bio prva ljubav, ali još važnije je da je bio otac njene kćerke Lise-Marie. Zato, uprkos razvodu nakon šest godina braka 1973., ona je bila ta koja se posvetila očuvanju uspomene na muzičku legendu poslije njegove smrti. Graceland, gdje su živjeli, pretvorila je u jednu od vodećih turističkih atrakcija u Americi i upravlja kompletnim muzičkim nasljeđem bivšeg supruga.

Ono što je neobično i vrijedno svake pohvale kod Priscille jeste što čitavu priču nikada nije pretvorila u svoju. Ni u razvodu, kada su sudnicu napustili držeći se za ruke, ni u autobiografiji “Elvis i ja”, ni u intervjuima. Uvijek je Elvisa i njegovu muziku stavljala u centar, odbijala je da govori loše o pokojnom bivšem mužu i nikada sebe nije predstavljala kao žrtvu. Imala je samo 14 godina kada je upoznala i zaljubila se u Elvisa. On je imao 25 i služio je vojni rok.

– Nisam bila tipična tinejdžerka. Mislim, zaista sam bila jako zrela za svoje godine i iskreno, kada sam ga upoznala, bilo mu je prijatno da priča sa mnom – rekla je u jednom intervjuu.

Jedina kćerka Elvisa Presleyja nije rođena pod sretnom zvijezdom

Život Lise Marie, jedine kćerke kralja rokenrola i Priscille, obilježen je brojnim skandalima, brakovima, ali i nesrećama, među kojima je najteži nedavni gubitak sina Benjamina Keougha. Mnogi tvrde da to i ne treba čuditi, jer je cijelog života bila pod lupom javnosti upravo zbog oca, a ona se s tim pritiskom nije mogla nositi.

Lisa Marie Presley rođena je 1. februara 1968. godine, tačno devet mjeseci od dana vjenčanja njenih roditelja. Imala je četiri godine kada su se njeni roditelji rastali, jer više nisu mogli tolerirati jedno drugome vanbračne avanture, a nastavila je živjeti s majkom u Los Angelesu, no redovno je posjećivala oca na njegovom imanju Graceland u Memphisu, u državi Tennessee.

Imala je tek devet godina kada je u noći 16. augusta 1977. godine vidjela mrtvo tijelo svog oca. To sjećanje itekako je utjecalo na nju i na njeno odrastanje. Kako je svojevremeno ispričala, posljednji put vidjela ga je živog kada ju je poljubio za laku noć i poslao na spavanje.

 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *