Main Menu

Žene koje ne konzumiraju dovoljno crvenog mesa bi mogle dobiti anemiju i osteoporozu

Mlade žene koje konuzumiraju malu količinu crvenog mesa i mliječnih proizvoda bi se kasnije u životu mogle susresti sa zdravstvenim problemima, pokazalo je novo istraživanje.

Profesor Ian Givens s Univerziteta Reading u Engleskoj kazao je da polovina djevojčica, odnosno djevojaka u dobi od 11 do 18 godina konzumira nedovoljno joda, kalcija i cinka. Istakao je da su žene izloženije riziku od razvoja nutritivnih nedostataka u odnosu na muškarce zato što su poruke o negativnim efektima konzumiranja mesa i mliječnih proizvoda uglavnom usmjerene prema njima.

Givens je također istakao da postoji veliki broj razloga za smanjenje unosa mesa, ali da ipak trebate biti na oprezu ukoliko odlučite praktikovati biljnu ishranu.
“Tinejdžerske godine su ključne za razvoj kostiju. Ukoliko u tom periodu ne jedete dovoljno korisnih sastojaka, postat ćete skloni lomovima”, kazao je.

Nutricionistica Anna Mapson rekla je da manjak nutrijenata uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme kao što su anemija i osteoporoza, prenosi Indepdenent. Iako je moguće jesti uravnoteženu vegansku ishranu, prethodno je potrebno napraviti detaljan plan o tome kojim hranjivim tvarima ćete zamijeniti meso i mliječne proizvode.

“Naprimjer, vegeterijanci ne uzimaju omegu 3, koja je naročito važna za zdravlje mozga. Dokosaheksaenoična kiselina (DHA) je neophodna za njegovo normalno funkcionisanje” , dodala je.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.