Main Menu

Kako konzumiranje piva pozitivno utječe na naše zdravlje

Ukoliko ste ljubitelj piva, rezultati novog istraživanja će vas oraspoložiti. Naime, utvrđeno je nekoliko efekata konzumiranja piva koji itekako dobro utječu na naše zdravlje.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nutrients. Obuhvata detaljne analize urađene u Španiji u periodu od 2007. do 2020. godine. Međutim, bitno je napomenuti da neki stručnjaci sugerišu da pozitivne efekte daju nutrijenti u pivu, a ne sam alkohol.

Budući da sada postoji širok izbog bezalkoholih piva, ove informacije mogu biti korisne i onim ljudima koji ne žele konzumirati alkohol. Također su istakli da je umjerena konzumacija ključna. Ženama preporučuju da piju jedno pivo dnevno, a muškarcima maksimalno dva. Pozitivni efekti su umjerenog konzumiranja su:

Pivo vas štiti od kardiovaskularnih bolesti

Pet od šest analiza je pokazalo da pivo može spriječiti kardiovaskularne bolesti. Ovo je dokazano kod pojedinaca koji su pili 0,35 l dnevno.

Pivo može pomoći u prevenciji dijabetesa kod muškaraca

Muškarci koji su apstinirali imali su značajno veći rizik od razvoja abnormalne regulacije glukoze u odnosu na one koji su povremeno pili pivo, navedeno je u istraživanju.

Pivo je povezano s većom gustinom kostiju

Kada su analizirali gustinu kostiju kod starijih osoba, utvrdili su da je konzumiranje piva povezano s manjim rizikom od prijeloma. Sastojci prisutni u pivu, kao što su npr. fitoestrogeni, djeluju sinergijski sa silicijumom i formiraju ćelije osteoblasta koji jača strukturu kostiju.

Pivo može smanjiti holesterol

Nekoliko analizira sugerišu da pivo pomaže u regulaciji povišenog holesterola, uglavnom zahvaljujući velikoj količini antioksidansa.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.