Main Menu

Zara je najmlađa žena koja je sama u avionu obišla svijet

Tinejdžerka Zara Raderford postala je najmlađa žena pilot koja je samostalno obišla svijet, sletjevši u Belgiju poslije petomjesečnog putovanja.

Zara Raderford je sletjela u grad Kortrijk, 90 kilometara zapadno od Brisela, na isti aerodrom sa kojeg je krenula na putovanje prošlog avgusta.

Sa 19 godina, ona je 11 godina i 11 mjeseci mlađa od Amerikanke Šeste Bajz koja je imala 30 godina kada je postavila dosadašnji rekord 2017. godine.

Ruta oko svijeta ju je vodila preko Islanda do Grenlanda i niz istok Kanade i SAD preko Centralne Amerike do Kolumbije, a zatim nazad na sjever do Aljaske.

Preletjela je Rusiju, Koreju, Indoneziju i Indiju do Bliskog istoka prije nego što se vratila u Evropu u svom jednosjednom avionu Shark Aero koji je projektovan u Češkoj i izgrađen u Slovačkoj. Može da dostigne brzinu do 295 kilometara na sat.

Tinejdžerka je nedavno završila srednju školu matematike, ekonomije i fizike i nada se da će studirati računarstvo ili računarsko inženjerstvo.

– Moj cilj je da ohrabrim djevojke i mlade žene da ostvare svoje snove i promovišu avijaciju i karijere vezane za STEM. Samo pet posto komercijalnih pilota i 15 posto kompjuterskih naučnika su žene – istakla je.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.