Main Menu

Kako izbjeliti fuge i keramičke pločice

Keramičke pločice u kupaonici i kuhinji s vremenom su podložne nakupljanju prljavštine i raznih naslaga od kamenca i sapuna. Nije ni čudno, jer kupaonica je mjesto prepuno vlage i prašine. Budući da se svakodnevno puno koristi, naslage se brzo nakupljaju čime nagrđuju vašu kupaonicu. Stoga ih je povremeno potrebno detaljno izbijeliti, osvježiti i očistiti nakon čega će ponovo postati sjajne i lijepe, kao nove.

Čišćenje keramičkih pločica sirćetom
Ako ste primijetili da su fuge i pločice prepune naslage i prljavštine, najlakše ćete ih očistiti sirćetom. Napravite smjesu od jednog decilitra sirćeta kojem ćete dodati jedan decilitar amonijaka i 4,5 litre vode te njome očistite pločice. Nakon što smjesu nanesete na pločice, ostavite da djeluje 15 minuta, a nakon toga sve dobro isperite vodom i osušite čistom krpom.

Čišćenje fuga
U slučaju da su i fuge prepune prljavštine zbog koje su promijenile boju i potamnile, očistiti ih možete istom smjesom uz pomoć četkice za zube. Prije nego što ćete ih istrljati, četkicu dodatno umočite u ocat i dobro izribajte fuge. Ostavite sredstvo da djeluje nekoliko minuta pa dobro isperite i osušite. Važno je na kraju sve dobro osušiti čistom krpom kako biste izbjegli plijesan i gljivice.

Čišćenje keramičkih pločica i fuga potrebno je obaviti barem dva puta godišnje kako biste bili sigurni da nema opasnosti od tvrdokornih mrlja od kamenca, sapuna i drugih nečistoća.

Uz samo nekoliko jednostavnih koraka vaša će kupaonica zablistati kao nova. Ne trebaju vam skupa sredstva za čišćenje prepuna kemije. Pouzdajte se u moć octa i očistite cijelu kupaonicu bez previše muke i znoja. Ocat je djelotvoran poput kemijskih sredstava, no ne može se usporediti na učinke koje ima za zdravlje, kućni budžet i okoliš.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *