Main Menu

Lijepi i bez laka: Savjeti za uređene i zdrave nokte

Odlazak u kozmetički salon na manikuru je nešto što žene veoma vole, mali odmor od svakodnevice, a ruke i nokti nakon toga izgledaju njegovano i uređeno.

No, ponekad nemamo vremena za kozmetičke salone, ali i dalje želimo uživati u lijepim i njegovanim noktima.

Osim redovite njege ne smijemo zaboraviti i na uravnoteženu prehranu, jer su za zdrave nokte potrebni minerali i vitamini iz hrane.

Hidratacija obavezna
Prilikom utrljavanja kreme ili ulja na ruke uvijek namaži nokte i zanoktice. Redovito pranje ruku ili korištenje sredstva za dezinfekciju ruku može brzo isušiti kožu i nokte stoga je važno hidratizirati ruke nakon svakog pranja ako je moguće.

Kokosovo ulje izvrsno je za nokte i zanoktice.

Briga o zanokticama
Važno je ne rezati kožicu oko noktiju, jer je važna za zdravlje odnosno je prepreka bakterijama.

Rezanje zanoktica može dovesti do bolnih infekcija pa je nabolje namočiti kožicu i gurnuti je prema rubu noktu, a odrezati samo mrtvi dio. Ako nakon uređivanja noktiju želiš staviti lak za nokte namaži zanoktice bademovim ili maslinovim uljem kako bi se smanjila količina kemikalija koju će koža upiti.

Više kolagena u prehrani
Kolagen je važan za brži rast noktiju, ali i za čvrstoću. Kako starimo tijelo proizvodi manje kolagena i stoga je vrlo važno konzumirati namirnice bogate kolagenom. Namirnice bogate kolagenom su: supa od kostiju, piletina, riba, školjke, bjelanjci, bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, indijski orasi i bijeli čaj.

Također se mogu kupiti dodaci prehrani koji sadrže kolagen.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *